Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deltävling fyra blir en stillastående historia

Uppdaterad
Publicerad

Både deltävling två och tre i Melodifestivalen hade under tre miljoner tittare och siffrorna är de lägsta sedan 2010 respektive 2011 för de deltävlingarna.

Kanske har satsningen på välbekanta, äldre profiler utan artistbakgrund straffat sig.

Årets Melodifestivals uttalade underhållningsfokus når sin kulmen i helgens sista deltävling i form av Robert Gustafssons dansband Rolandz med Torsk på Tallinn-rollfiguren Roland som förgrundsfigur. Robert Gustafsson har inför sin medverkan bara låtit sig intervjuas som Roland.

Robert Gustafsson som Roland Foto: Fredrik Sandberg/TT
Melodifestivalen 2018

I övrigt visar genrepet att deltävling fyra blir en ganska stillastående historia rent scenshowmässigt. För showandet står Rolandz med glitter och pyroteknik och i viss mån Elias Abbas. Mariette framför sitt nummer på en pyramid.

Det finns flera röststarka nummer i deltävling fyra som har råd att förlita sig på sin röst, vilket innebär att en stor del av showen lämnas över till David Lindgren, Fab Freddie och det stående inslaget svenska klassiker. Denna gång är det Cecilia Frode som tolkar Lill Lindfors En man i byrån.

Tittarna sviker

Efter tre deltävlingar, med den sista i antågande, får man nog konstatera att Melodifestivalen missbedömt tittarnas underhållningssug. Tittarsiffrorna har dykt ner under tremiljonersstrecket både under deltävling två och tre.

När man pratar om Melodifestivalen och Eurovision är camp, som betyder ungefär humoristisk smaklöshet, ett uttryck som ligger när till hands.

På senare år har Melodifestivalens genre ”gubb-camp” fungerat bra: Hasse Anderssons gladkäcka Guld och gröna skogar (2015) och Owe Thörnqvists (andra) korvsång Boogieman Blues (2017) tog sig direkt till final och blev barnens favoriter.

Owe Thörnqvist i Melodifestivalen 2017 Foto: Claudio Bresciani/TT

Humoristerna har röstats hem

Men i år har Melodifestivalens kända medelålders män inte haft artistbakgrund och tittarna har valt bort dem.

Edward Bloms låt fastnade som klister och han hade sällskap av en dansande gourmetmiddag, men varken sång eller dans satt och han röstades hem. Jonas Gardell hade en allvarligt finstämd låt och sin status som folkkär i ryggen, men rösten räckte inte till och även han röstades hem.

De som gått vidare till final har istället varit de starka rösterna och de etablerade artisterna.

Deltävlingarnas tittarsiffror

Deltävling 1: 3 303 000

Deltävling 2: 2 916 000

Deltävling 3: 2 830 000

Källa: TT/MMS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet