Gidlunds sista resa gick till Nashville

Uppdaterad
Publicerad

Idag sänds femte delen av ”Jills veranda”. I kvällens avnitt står musikern Kristian Gidlund, som gick bort i fjol, i centrum.

I ”Jills veranda” letar sångerskan Jill Johnsson efter countrymusikens själ tillsammans med kända artister. Men kvällens avsnitt är annorlunda eftersom huvudpersonen, Kristian Gidlund, inte längre lever.

– Det är klart att vi visste, när vi spelade in programmet, att det fanns en risk att Kristian inte skulle leva när programmet sändes. Det var något som jag och Kristian pratade om. Han tog själv beslutet att vara med, säger producenten Agnes-Lo Åkerlind till Kulturnyheterna.

Kristian Gidlund

Blogg som blev bok

Musikern Kristian Gidlund fick sitt cancerbesked 2011 och startade då bloggen ”I kroppen min”, som sen också blev en bok. Han skrev öppet om sin sjukdom, som han förlorade kampen mot ifjol.

Kristian Gidlunds sista resa blev den till USA och inspelningen av tv-programmet ”Jills veranda”.

”Blir en annan nerv”

– Det var otroligt kul att få se och uppleva Nashville med honom. Men samtidigt väldigt jobbigt att han var så pass sjuk och hade så ont, säger Agnes-Lo Åkerlind.

Programmet när Kristian Gidlund gästade serien fick spelas in före resten av produktionen, innan han blev alltför dålig, och i ett lugnare tempo än de andra avsnitten. Men producenten tycker inte att innehållet påverkades särskilt mycket av att huvudpersonen var döende.

– På ett sätt blir det väl en annan nerv och han förkroppsligar ju mycket att det som countryn handlar om. Det är ju en genre som inte väjer för svåra ämnen som liv, död, sorg och saknad, säger Agnes-Lo Åkerlind.

”Jills veranda” sänds ikväll 21.00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristian Gidlund

Mer i ämnet