Komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors. Foto: Under produktion/TT

Humorprogrammet ”Släng dig i brunnen” överväger att peta komikerduon

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha släppt en låt där de skämtar om pedofili 2015 har komikerna Simon Gärdenfors och Anton Magnusson hamnat i en kritikstorm den senaste veckan. Nu överväger SVT:s humorprogram ”Släng dig i brunnen” att ställa in komikernas planerade medverkan i höst.

Vad som började med en uppmuntran att få bort humorduons tre år gamla låt ”Knulla barn” från Spotify har nu övergått till en omfattande kritik mot komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors deltagande i en lång rad föreställningar och sammanhang.

Nu meddelar Hanna Dowling, avdelningschef på SVT kommunikation, att humorprogrammet ”Släng dig i brunnen” även de överväger att peta komikerduon. På sociala medier har en lång rad privatpersoner kritiserat att de ska medverka i det klassiska stand up-programmet.

”Vi diskuterar just nu om de ska vara med eller inte. SVT tar frågan på största allvar men vill inte hasta fram ett beslut. Inspelningen ligger en bit bort och vi vill fatta ett sakligt och välgrundat beslut”, skriver Dowling i ett mejl till Kulturnyheterna. 

Lett till hätsk debatt

Låten togs bort från Spotify under helgen, samtidigt som omfattande kritik från upprörda privatpersoner lett till att majoriteten av föreställningarna i stand up-turnén Funny Fuckup, där Gärdenfors och Magnusson ingår, ställts in av arrangörerna. Duon har även polisanmälts för uppvigling och förledande av ungdom, och Skånepolisen har inlett en förundersökning.

Flera svenska komiker har samtidigt tagit humorduon i försvar, och på sociala medier pågår en hätsk debatt om huruvida det är moraliskt försvarbart att skämta om pedofili.

Kulturnyheterna har förgäves sökt Anton Magnusson. Simon Gärdenfors har avböjt att kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot kontroversiell rappare

Mer i ämnet