First Aid Kit. Foto: TT

First Aid Kit: ”Vi trodde folk tröttnat”

Uppdaterad
Publicerad

First Aid Kit är förvånade över att Sverige fortfarande lyssnar, och det var den plötsliga bekräftelsen som fick ensamvargen Little Jinder i tårar.

Det blev de stämsjungande 90-talistsystrarna Söderberg i First Aid Kit som kammade hem Årets album för ”Stay gold”. Med priset i hand ville de gärna hylla albumformatet.

– Vi älskar album. Vi älskar att formatet fortfarande finns. Det gör det här priset tungt, säger Johanna.

Grammisgalan 2015

Svårt att följa upp

För dem innebär Grammisen även en välkommen bekräftelse på att Sverige inte tröttnat på systrarna.

– Det var väldigt svårt att göra en uppföljare till ”Lions roar” så det här priset är väldigt peppande! Vi tänkte att folk hade tröttnat på oss. Vi har dock ingen aning om vad vi ska hitta på nu, det är helt blankt, men vi ska ha semester och hitta ny inspiration. Vi vill prova nya grejer!, säger Klara.

”Åh fan, jag borde ändå jobba med det här”

När Little Jinder – eller Josefin Jinder som hon egentligen heter – knep kvällens Grammis i kategorin Årets pop hölls galans mest tårdrypande tal. Efter galan är hon fortfarande omskakad.

– Jag håller på att landa, jag har en så stark overklighetskänsla. Vad jag sa i talet har jag ingen aning om, jag börjar bli orolig! Det blev så sjukt emotionellt, säger hon.

– Jag har haft en period när det har varit jobbigt att göra musik. Och så får jag plötsligt fett mycket bekräftelse! Och då inser jag att ”Åh fan, jag borde ändå jobba med det här.”

Saknar bekräftelse

Hon menar att problemet med att både skriva och producera sin egen musik är att kontinuerlig uppmuntran från medarbetare uteblir.

– Många artister byggs hela tiden upp av låtskrivare och producenter som bara: ”Det här blir så jävla fett, det här blir så jävla bra!” Medan jag är själv och bara: ”Ja, jag hatar mig själv, som vanligt.” Och sen händer det här! Och det blir så jävla sjukt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2015

Mer i ämnet