Jerry Williams blev 75 år. Foto: TT

Jerry Williams är död

Uppdaterad
Publicerad

Jerry Williams var en av Sveriges mest folkkära artister. Under sin mer än 50 år långa karriär gjorde han otaliga folkparksturnéer och spelade in ett 30-tal skivor. Han avled under söndagen efter en kort tids sjukdom.

– I nästan 50 år har han funnits runt mig, mer eller mindre dagligen, så sorgen och saknaden jag känner just nu går inte att beskriva i ord. Mina varmaste tankar går till Jerrys familj, skriver Leif ”Blixten” Henriksson, producent och agent på Blixten & co, till Kulturnyheterna.

Jerry Williams slog igenom som sångare i The Violents i början av 60-talet. Tillsammans med dem turnerade han 1963 som förband åt The Beatles.

Men det var i folkparkerna, som soloartist, som Jerry Williams blev folkkär på riktigt med sin 50-talsrock som han aldrig skulle komma att överge. Efter solodebuten med albumet Jerry 21 gav han ut ett 30-tal album, vid sidan om roller i musikalen Cats, och som ”motorcykelknutte” i kultfilmen G.

Hans största hit är ”Did I tell you” från den Grammisbelönade skivan JW som gavs ut 1989. Två år senare gav han ut självbiografin Jerry, som han skrev tillsammans med Bo Rehnberg. 

”Betytt otroligt mycket för Sverige”

– Han kommer alltid leva vidare som den rocklegend han är, och det är så sorgligt och tomt nu. Han har betytt otroligt mycket för mig och för hela Sverige, säger Josefin Lagerwall, som arbetade som turnéledare för Jerry Williams i 16 år.

Hur var han att arbeta med? 

– Det var fantastiskt att få jobba med honom så länge. Han var fantastisk på alla vis och otroligt proffsig. Man ser upp till honom och han har alltid haft otroligt mycket power på alla vis, det är en ära att ha jobbat med honom.
 

Rörmokaren som blev rockstjärna

Jerry Williams föddes i Solna utanför Stockholm i april 1942. Hans pappa var sjöman och hans mamma undersköterska, båda var fackligt och politiskt aktiva. Williams ärvde föräldrarnas engagemang, och gjorde ingen hemlighet av sina radikala vänsteråsikter. Han kallade sig flera gånger kommunist, och när han var med i SVT:s Gokväll 2009 bjöd han in Lenin och Stalin som sina tänkta middagsgäster.

Williams var förutom artistkarriären lika förknippad med sin styrketräning som med sitt motorcykelåkande. 2012 – vid 70 års ålder – gav han tillsammans med bodybuildern Ulf Bengtsson ut en träningsbok som handlade om att hålla kroppen ung långt upp i åren.

”Kommer aldrig lägga av”

Trots att Jerry Williams genomförde en avskedsturné 2013 så var han aktiv in i det sista. 2015 kom albumet Ghost Rider, där han tolkade låtar från artister som Danzig, Suicide och Creedence Clearwater Revival. Året därpå gav han sig ut på en Sverigeturné som han kallade ”Man måste få lira”.

Senast i en intervju med tidningen Proletären i januari 2018, berättade Williams att han inte hade några planer på att sluta.

– Man kommer ju aldrig lägga av att lira, men sen under vilka former man lirar, det bestämmer man ju inte själv.

SVT rapporterade · Jerry Williams 1942–2018

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jerry Williams 1942-2018

Mer i ämnet