Foto: TT

Kajsa Grytt gör upp med hatarna

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny singel och ett dumpat skivbolag är punkprofilen redo att gå vidare från negativiteten som följde hennes deltagande i ”Så mycket bättre”. I en öppenhjärtig intervju med Kulturnyheterna berättar Kajsa Grytt om känslan att inte höra till och om samhällets ständiga behov av att rangordna.

I höstas hände något med Kajsa Grytt. En ikon inom punkrocken – främst känd som sångare, gitarrist och låtskrivare i balla 80-tals bandet Tant Strul – framstod nu som sårad och osäker. Egenskaper vi inte direkt förknippar med en punkstjärna.

Bakgrunden var hennes medverkan i ”Så mycket bättre”. Underhållningsprogrammet där svenska artister sjunger varandras låtar ackompanjerat av de andra artisternas hänförda minspel. Även om Amanda Jensen, Orup, och de andra deltagarna som satt runt bordet gillande klappade i takt under Grytts framträdanden, var det inte alla hemma i tv-sofforna som gjorde det. 

”Kände mig som en förlorare”

Efter programpremiären fick hon utstå mängder med näthat. Folk skrev bland annat att hon inte borde vara med i programmet och att hon förstörde musiken. De hårda orden påverkade Kajsa Grytt så pass att hon valde att ställa in den planerade vårturnén.

– Jag hade ingen tillit till att det skulle komma något folk, och det berodde på flera saker. Jag hade tappat peppen efter det negativa som sas på nätet. Man får nästan räkna med visst näthat men det som verkligen träffade i magen var att jag hamnade i en rangordning, främst skapad av journalister. Jag kände mig som en förlorare.

Nu när det gått ungefär ett halvår sedan fokuset på henne och programmet var som störst, har hon haft tid att reflektera över varför hon väckte så starka reaktioner. Reflektioner som resulterat i nya singeln ”Jag e inte som ni”.

– Det var väldigt mycket i affekt jag skrev den här låten. Jag har aldrig försökt ta mig in i underhållningsvärlden utan tackat nej till flera erbjudanden jag fått tidigare. Så plötsligt befann jag mig i den och kände att jag inte tillhör där.

Ett sätt att göra sig fri

Reaktionerna väckte dubbla känslor hos Grytt som inte är ovan vid att utsättas för kritik. En kvinna som i hela sin karriär provocerat, inte minst genom att anspela på sex som i låten ”Dunkar varmt”, har knappats kunnat undgå hårda ord.

Men nu hade hon svårare att hålla uppe garden och pendlade mellan självsäkerheten och känslan av att ha blivit på riktigt sårad. Hon valde att rikta sig direkt mot hatarna för att göra upp med känslorna de väckt.

– Jag tänker inte som ni, jag bryr mig inte om de bedömningarna och den rangordningen ni håller på med. Det var ett sätt att göra sig fri. Att göra musik och konst är också ett sätt att sortera i grejer och se saker i ett större sammanhang. Kan man till exempel vara nyfiken på det man inte sett förut? Vi ska genast jämföra och se vad som är bäst och sämst, naiv som jag är hade jag inte räknat med det.

Kajsa Grytt är genom hela intervjun noga att betona att hon på inget sätt ångrar sin medverkan. Hon hade det jättebra under inspelningen och har också fått motta mycket positiv respons.

– Det jag ser som helt fantastiskt är att min medverkan i ”Så mycket bättre” i längden ger en kontext till det jag håller på med. Jag tycker inte att vi ska låtsas att vi är vinnare. Jag är inte intresserad av skicklighet eller vem som är bäst, jag tycker om när sångaren med alla sina svagheter får skina igenom. Ända från Tant Strul till nu finns det en sårbarhet som jag jobbar med.

”Att störa är en del av mig”

Hon är medveten om att det hon gör inte faller alla i smaken. Att använda sårbarhet och icke perfektion som kontext kan ofta uppfattas som skrämmande, förklarar hon.

– Jag strävar inte efter att vara en bred underhållare. Att störa är ju en del av mig så på sätt och vis kan jag tänka att fan vad härligt att jag utan att göra någonting kan vara så jävla provocerande!

Nu är hon redo att lägga allt bakom sig och börja om på nytt. Första steget blev att göra sig av med skivbolaget.

– Jag har gjort upp. Först och främst har jag avslutat samarbetet med mitt skivbolag som ville att jag skulle öppna mig för en bredare marknad. Jag fattar att skivbolag är affärsdrivande men jag såg verkligen dollartecken i deras ögon och kände att det här funkar inte längre.

Så du är osignad?

– Ja, jag jobbar med några singlar som jag vill få så bra som möjligt innan jag börjar approacha skivbolagen. Plus att jag har ett nytt band som jag ska spela med i sommar.

Hatet blev till skaparlust

Siktet är inställt på ett kommande album, och varför inte en låt eller två på topplistorna. Så länge hon får göra sin grej utan att behöva ta hänsyn till vad andra gillar eller ogillar är hon nöjd.

Kan du tänka dig att ställa upp i ett liknande underhållningsprogram?

– Absolut, om det är okej sammanhang. Vad man än säger om den här förlorargrejen så var det någonstans ändå peppande. Jag har en liten jävel i mig som tänker att jag ska fan göra så bra låtar så att det inte går att motstå dem!

Om Kajsa Grytt

Född i Stockholm 1961.

Efter en kort tid i bandet Kasern 9 (senare Pink champagne) bildade Grytt tillsammans med bland andra Malena Jönsson och Liten Falkeholm bandet Tant Strul 1980. Bandet hann släppa tre album innan de upplöstes fem år senare.

Efter upplösningen bildade Grytt och Malena Jönssön duon Kajsa och Malena. Tillsammans släppte de två album.

Sen 1990 har Kajsa Grytt varit soloartist och släppt sammanlagt sex album. Hon har även varit verksam som författare samt skrivit ett antal pjäser för teater och radio.

På senare år har Tant Strul återförenats en handfull gånger, senast de var ute på turné var 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.