Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Das Boot” möter ”Hurt Locker” med hurtig dialekt. Så skulle man kunna beskriva ”Konvojen”, skriver Kristoffer Viita. Foto: Fantefilm

Recension: ”Konvojen” i regi Henrik Martin

Uppdaterad
Publicerad

”Norges andra världskrig” är en egen genre och ”Konvojen” är ett spännande men mindre nyskapande tillskott, enligt filmkritiker Kristoffer Viita.

”Das Boot” möter ”Hurt Locker” med hurtig dialekt. Så skulle man kunna beskriva ”Konvojen”.

Baserad på en sann historia från Norges insats i kriget 1942 då Tyskland precis har invaderat Sovjet, och de allierade skickar en konvoj av skepp med krigsmaterial mot Murmansk.

Men Hitlers krigsmakt verkar ostoppbar, och utan luftunderstöd måste den norska konvojen lösas upp för att ha en chans att komma undan luftwaffe. Ombord på skeppet bubblar ett myteri under ytan, då mellankapten körs över av manskapet och fortsätter allt närmare faran. En extra konflikt som höjer insatserna.

Som svensk får man ofta skämmas för vår historia under andra världskriget. Men slå-sig-för-bröstet-stolta skildringar från grannlandet har nästan blivit en egen filmgenre. Exempelvis ”Max Manus” (2008), ”Den 12:e mannen” (2017) och ”Kungens val” (2016). Men även de mindre smickrande episoderna, som ”Den största förbrytelsen” (2020), om hur Norge svek många judar som skickades till koncentrationsläger.

Adam Lundgren (”Känn ingen sorg”) ger faktiskt Sverige något att vara stolt över, i rollen som kanonskytten (med en övertygande valrossmustasch) som mannar en luftvärnskulspruta i en spännande duell mot ett tyskt stridsflygplan.

”Konvojen” lutar mer åt den publikfriande patriotismen, med hjältemod och stora uppoffringar. Resan mot Sovjet innehåller ett par riktigt intensiva scener, men filmen säger inget nytt om krigets helvete och gör inget konstnärligt med berättelsen.

Inte omistlig med andra ord, men för alla missbrukare av andra världskriget-historia är ”Konvojen” tillräckligt välspelad och ambitiös för att vara värd en titt.

Konvojen

Premiär: 7 juni 2024

Regi: Henrik Martin

I rollerna: Anders Baasmo, Tobias Sentelmann, Adam Lundgren med flera

Speltid: 1 h 48 min min

Åldersgräns: 11 år.

Betyg: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.