Rebin ”Rebstar” Shah gör som Woody Allen: berättar om hudlös kärlek. Foto: Mohammed Sillah

Kärleksrap som ska få amerikanerna att smälta

Publicerad

Efter samarbeten med artister som Drake och Trey Songz släpper svenska Rebstar sitt debutalbum och satsar på USA-marknaden.

Listen homeboy, don’t mean to bust your bubble, but girls of the world ain’t nothing but trouble.

Så rappade en ung Fresh Prince på en festlig hitsingel år 1986.

Nu väcks den gamla raden till liv i en sampling på Rebstars ”Thing About You” som släpps idag. Temperamentet i låten och videon påminner om Fresh Prince: klurigt, varmt och humoristiskt.

Men också lite sadistiskt.

– Det är säkert roligt att titta på men det var inte roligt att sitta på den där stolen. Jag ser det som karma. Så går det när man tillägnar en taskig låt till någon, säger Rebin ”Rebstar” Shah.

I videon ser vi Rebstar, klädd i en lejonkostym, bli kidnappad av tre tjejer i korta kjolar och skidmasker. De skriver ordet ”CUNT” i hans panna, rakar av hans hår och spottar på honom. Videon slutar med att de rullar in hans livlösa kropp i plast.

Passion och hemligheter

Singeln är den första från det kommande debutalbumet ”Girls Like Nicole”, en skiva som kretsar kring en mystisk figur som heter Nicole och hur allt kan ställas på ända när man träffar rätt, eller fel, person.

– Det handlar om när du träffar någon och det överträffar alla naturlagar, allt du tror på. Det är mycket passion på hela plattan.

Rebstar är hemlighetsfull när det gäller Nicole, men medger att det finns en verklig person i botten.

– Det handlar om Nicole, och alla andra tjejer man träffar under perioden man försöker glömma Nicole.

Är det kärleksskiva?

– Jag hoppas det. Eller nej, det är det inte. Får jag fråga dig: måste något vara ömsesidigt för att man ska kalla det kärlek?

Jag vet inte. Kanske?

– Ja då är det kanske en kärleksskiva, säger Rebstar och betonar ordet ”kanske”.

Inspirerad av Woody Allen

Han är inte någon stereotypisk rappare. Under intervjun spelar han schack online (nyligen utmanade han RZA från Wu Tang Clan på en match via Twitter, men han har inte fått svar än) och nämner förebilder som Lisa Ekdahl, Beatles och Woody Allen. Den sistnämnde har varit en stor inspiration inför debutalbumet.

– Kolla på filmen ”Hannah and her sisters”, hur den börjar. Det är den fetaste scenen jag har sett. En man beskriver sin kärlek till en kvinna och sen helt plötsligt säger han ”she’s my wifes sister”. Jag beundrar hans beundran av henne. Jag tror det har att göra med att inte ha något filter, att våga blotta sina känslor och sårbarhet.

Samarbetat med Drake

Rebstar har samarbetat med artister som Drake och Trey Songz, och satsar nu på den amerikanska marknaden. Idag börjar videon sin rotation på amerikanska MTV, en större marknad än de flesta svenska rappare är vana vid.

Men utmaningar är inga problem för Rebstar. Trots att han hoppade av juridikstudierna för att satsa på musiken så har han engagerat sig i att hjälpa utvisningshotade flyktingar att stanna i Sverige. Han har överklagat – och vunnit – hos Europadomstolen ett tiotal gånger, säger han.

Uppväxten i Rosengård har gjort att han inte är rädd att ta sig an svåra utmaningar, säger han.

– Jag tror ingen med en ”vanlig” uppväxt skulle orka kämpa när de får en brev som det står ”Sweden vs ditt namn” på. Man lär sig kämpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer