Beyoncé bredvid Botticellis ”Venus födelse” (ca 1486). Foto: Beyonce.com/Wikimedia commons

Konstprofessorn: Det betyder Beyoncés gravidbilder

Uppdaterad
Publicerad

Sittandes framför ett stort blomsterarrangemang med en grön slöja över huvudet meddelade Beyoncé för världen att hon och maken Jay Z väntar tvillingar. Bilden ska signalera kvinnlighet och föra tankarna till renässansen, enligt konstexperter.

– Det är väldigt medvetet, på alla plan, skulle jag säga. Det är en väldigt sofistikerad bild och mycket uttänkt, tror jag, säger Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor i konsthistoria.

När Beyoncé går ut med nyheten om att hon är gravid med tvillingar gör hon det på ett sätt som är typiskt för henne. Hon har gjort sig känd för att fylla sin musik, sina musikvideor och sina scenframträdande med symbolik och därmed bjuda in till olika tolkningar av både hennes verk och sig själv.

Beyoncé och prinsessan av huset Esta

När hon meddelar att hon åter igen är gravid sker det med hjälp av en bild där hon med bar mage sitter framför ett stort blomsterarrangemang och bär en grön slöja över huvudet.

– Det är en tanke kring kvinnan: Att hon är naturens förbundna inom de levandes krets. Slöjor är också ett arketypiskt tecken för kvinnan. Att kvinnan är dold och genom slöjan också paradoxalt synliggjord, säger Margaretha Rossholm Lagerlöf.

Inspireras av renässans

Beyoncé har tidigare hittat inspiration i vitt skilda ämnen som black power, feminism och religion. Den här gången tycks hon ha inspirerats av renässansmålningar.

Margaretha Rossholm Lagerlöf ser en koppling mellan bilden på gravida Beyoncé och en målning av Pisanello från 1430-talet på en prinsessa av huset Este. Precis som Beyoncés bild står den gravida prinsessan framför en blommor, med himmelen synlig i övre delen av tavlan.

– De är inte omedelbart lika, men det finns ett sätt att arbeta med symboler som påminner om varandra. Inte heller situationen är helt olik, för att det rör sig om skikt i samhället där man behöver visa sin rikedom, man behöver göra sig känd med vissa signaler.

På sin hemsida har Beyoncé publicerat flera bilder, där flera påpekat likheter med bland annat Sandro Botticellis ”Venus födelse”.

”Beräknat, men genuin” 

Men att bilden på Beyoncé är så utstuderad betyder inte att den inte är genuin, menar Margaretha Rossholm Lagerlöf.

– Man kan säga att det är beräknat, men det är en genuin beräkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.