Albin Lee Meldau Foto: Fredrik Skogkvist

Från gatumusikant till scandic noir-hopp

Publicerad

Albin Lee Meldau gick från att spela på gatan till att lanseras internationellt som det nya scandic noir-hoppet. Hans låt Lou Lou har nära 10 miljoner spelningar på Spotify. I natt spelar göteborgaren på Way out west. En spelning han känner en viss ambivalens för.

I den gamla skivbutiken på Stigbergsliden, som numera också är ett café, spelas Albin Lee Meldaus gamla soulband Magnolia. Han ber personalen stänga av.

– Det råder Albinpsykos. Man förstår att Zlatan börjar prata om sig själv i tredje person, säger han.

För ett och ett halvt år sedan var han utan bostad och spelade för småslantar utanför sjaskiga köpcentrum. I natt gör han en spelning på Way out west. Anledningen: en låt som heter Lou Lou och som har nästan 10 miljoner spelningar på Spotify. Låten skrevs som ett försök att vinna tillbaka sitt ex.

– Det lyckades ju givetvis inte. Men nu har jag en karriär och ett liv som jag aldrig trodde att jag skulle komma till.

Exklusiv revansch

Under året som har gått har han varit ute på en internationell turné tillsammans med den norska artisten Aurora. Att nu spela på hemmaplan är förknippat med både revanschlusta och ambivalens.

– Jag önskar att det inte vore så dyrt så att alla mina vänner skulle kunna komma. Folket som bor här. Många kommer att gå. Men många kommer inte kunna gå. Jag hade hoppats att kidsen skulle få se mig, men det kommer de inte att göra. De har inte råd, säger Albin Lee Meldau.

Femrätters gurksittning

Han plockar fram mobilen och visar ett klipp som är upplagt på Way out wests Instagram-konto. På Höjden, festivalens nya område, gör en kock reklam för en middagssittning för 1250 kronor. Gurka grillad över ved ingår i menyn.

– Det är helt jävla sinnessjukt. Du kanske får stå ut med lite femrätters gurksittning för 1200 om du vill ha både Sia och PJ Harvey. Men jag tycker att det är löjligt att betala 1200 spänn för ett yoghurtbröd. Lägg ägg liksom.

Men nu är du ändå en del av det här dyra spektaklet och den grillade gurkan.

– Det skiter väl jag i. Jag bryr mig inte om hur mycket grillad gurka de säljer på festivaler runt om i världen. Det är inte det som är ambitionen. Ambitionen är bara att jag ska göra bra konst. Det är inte jag som är ansvarig för gurkan. Det jag menar är så här: jag är uppvuxen i den här staden. Och jag vet mycket väl att det inte kommer vara några gubbar där som kommer att ha köpt band.

Politiskt ställningstagande

Way out west är till viss del ett politiskt ställningstagande för den som har råd. Biljetterna ligger på 2240 kronor. 2012 blev man köttfria, för ett år sedan mjölkfria och i år drar man ned på alkoholförsäljningen. Idealism är trendigt. På en scen modererar Alex och Sigge samtal om mjölk och miljö.

– Men om det inte hade varit Way out west hade det varit korv och slafs. Det hade varit sämre ändå, säger Albin Lee Meldau.

Det trendiga skandinaviska mörkret

I Storbritannien, där hypen kring honom började, kallas han scandic noir. Jag frågar honom vad det betyder.

– You need to reinvent yourself. Det är bara en säljpitch. I England vill alla se Bron och Wallander. Jan Johansson, du vet, Visa från Utanmyra. Det är scandic noir. Det är vad de i England och USA beskriver Aurora och Björk som. Men det beskriver också ganska bra vad jag skulle vilja säga är storheten i till exempel Lykke Li. Scandic noir är för mig… Vi har ett lika utstuderat sätt att uttrycka våra blåa toner på som kubanerna har. Och det är därför vi är världsberömda för vår jazz. Scandic noir är hip as shit and swedish.

– Men det är också en ganska bra benämning på den låten, Lou Lou. Den är kort, mörk, hemsk, väldigt blå och har ett ganska avskalat, nirvanaeskt sound. När jag hör den låten ser jag en vidd framför mig, och mörker. Och det är det som gör att den blir scandic noir. Men det är väl lite som att de myntar ett nytt uttryck för något, och säljer om exakt samma sak, säger Albin Meldau och skrattar.

Fruktar inte att falla

Är du rädd för ska vara en one hit wonder?

– Ja, görrädd. Näe, du vet. Det funkar inte så. Jag har skrivit 60 låtar på ett år. Och om jag nu bara är ett one hit wonder, och aldrig får spela på Way out west igen, så har jag ändå nått längre än vad jag trodde att jag någonsin skulle göra. Och ja, du vet, det kanske är kaxigt att säga att man inte är rädd för att falla. Men Ikaros flyger så nära solen han kan innan han brinner upp. Och jag tror faktiskt inte jag når högre. Jag är en och nittio. Är du med? Jag når inte längre.

Albin Lee Meldau spelar i Hagakyrkan 00.45 i natt på Way out west i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer