Lady Gaga Foto: TT

Lady Gaga gör låt om våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Lady Gagas nya låt handlar om våldtäkt.

En av fem kvinnor utsätts för sexuellt våld på amerikanska universitet.

Det vill popstjärnan uppmärksamma.

”Till it happens to you” – tills det händer dig, är titeln på Lady Gagas nya låt. Tillsammans med den kanadensiska låtskrivaren Diane Warren vill Gaga tillägna låten offer för sexuella övergrepp.

Video med våldtäkter

Till låten släpps en musikvideo, i vilken flera fiktiva våldtäkter skildras på ett universitetsområde. Tre kvinnliga studenter försöker sedan hantera våldtäkterna de har utsatts för. Videon slutar med texten:

”En av fem kvinnliga universitetsstudenter kommer att bli utsatta för sexuellt våld det här året, om ingenting görs”.

Låten kommer att höras i dokumentären ”The hunting ground” – om sexuellt våld på amerikanska universitet. Musikvideon är regisserad av Catherine Hardwicke, som bland annat ligger bakom filmen ”Tretton” från 2003.

”Du är inte ensam”

”Vi hoppas att ni känner vår kärlek och vår solidaritet genom låten och kanske känner någon slags tröst i att du inte är ensam genom filmen”, skriver Lady Gaga, som tidigare har berättat att hon själv våldtogs som 19-åring, på Twitter.

Enligt The Guardian kommer en del av intäkterna från låten att skänkas till organisationer som jobbar med offer för sexuellt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.