Per Sinding-Larsen Foto: SVT

”Lou Reed har aldrig velat passa in”

Uppdaterad
Publicerad

Per Sinding-Larsen, musikkritiker på Kulturnyheterna, blev uppriktigt ledsen när han nåddes av nyheten att Lou Reed har dött.

– I går sa hans agenter att han mådde bra och att de rykten som gått den senaste tiden var falskt alarm. Han var en av mina absolut största hjältar, säger han.

Per Sinding-Larsens uppskattning av Lou Reed har många år på nacken.

– Jag såg honom första gången som ung rockjournalist på Roskildefestivalen, kanske var det 1984. Jag stod där i nio timmar för att inte missa någonting av hans uppträdande.

– Lou Reed har spelat en oerhört viktig roll i rockmusikens utveckling.

Vad är det som utmärkte honom som artist?

– Skulle du frågat honom själv så skulle han ha hållit en tre timmar lång föreläsning om gitarrspel. Men frågar du mig så är det så att Lou Reed har haft stor påverkan på allt från glamrock till punk och till mer experimentell musik. Han har aldrig velat passa in eller behaga. Och när det väl har fungerat så har det också skakat om.

Sillentusiast

Per Sinding-Larsen har intervjuat Lou Reed vid ett tillfälle. Det var en lång intervju och Per Sinding-Larsen berättar att det inte var utan oro som han kom till intervjun.

– Han var ökänd för sina lustmord på journalister. Men jag förberedde mig så mycket som jag kunde.

Under resarchen framkom det att Lou Reed var en stor sillälskare så Per Sinding-Larsen bestämde sig för att ta med sex burkar sill till rockikonen.

– Det blev en bra intervju och jag fick en bild på en leende Lou Reed utan solglasögon. Den kombinationen var väldigt ovanlig på den tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer