Den svenske kompositören Ludwig Göransson nomineras för sitt arbete med soundtracket till superhjältefilmen Black Panther. Foto: Disney/TT

Ludwig Göransson nominerad till en Golden globe

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Golden globe för musiken till Black panther.

Det kan bli svenskens andra amerikanska prestigepris på bara ett år.

Ludwig Göransson, mer känd under artistnamnet Ludovin, har tidigare skrivit musik till tv-serier som New girl och Community. Han är redan Grammy-belönad i år för sitt arbete med artisten och skådespelaren Donald Glover (känd som Childish gambino) och skrev tillsammans med denne den mycket uppmärksammade låten This is America.

Nu nomineras han för musiken till den afrofuturistiska superhjältefilmen Black panther. Göransson har bland annat arbetat tillsammans med artisten Kendrick Lamar med filmens soundtrack, som placerat sig högt på den amerikanska Billboardlistan. Kendrick Lamar nominerades själv för Bästa låt i en film för All the stars.

Dick Cheney blev storfavorit

I arbetet med musiken till Black panther jobbade Ludwig Göransson även med den senegalesiska musikern Baaba Maal.

Black panther konkurrerar med filmerna A quiet place, Isle of dogs, First man och Mary Poppins returns i kategorin Bästa originalmusik i en långfilm.

Bland de övriga nominerade blev Vice – filmen om USA:s före detta vicepresident Dick Cheney – den stora förhandsfavoriten med sex nomineringar, bland annat i kategorin bästa manliga skådespelare i en långfilm för Christian Bales huvudroll.

Det politiska dramat är tätt följt av filmerna The Favourite, Green Book och A Star is Born, som alla kammade hem fem nomineringar vardera.

Gala i januari

På tv-sidan fick den verklighetsbaserade krimserien The Assasination of Gianni Versace flest chanser till en statyett med fyra nomineringar, däribland för bästa tv-serie. Dramatiseringen av mordet på modeikonen Gianni Versace är en uppföljare till den hyllade tv-serien om OJ Simpsons uppgång och fall, och en del av true crime-följetongen American crime story.

Andra tv-serier som utmärkte sig var bland annat deckarmysteriet Sharp Objects och Jim Carreys första tv-serie Kidding, med tre respektive två nomineringar vardera.

Golden globe-galan hålls den 6 januari i Los Angeles och leds av skådespelarna Sandra Oh och Andy Samberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.