Foto: TT

Lykke Li drömde hur nya skivan ska låta

Uppdaterad
Publicerad

– Jag ser verkligen fram emot att avsluta det här så att jag återigen kan ställa mig vid ett vägskäl och kasta loss, säger Lykke Li.

Lykke Li släpper sitt nya album i maj. Men arbetet med skivan har tagit lång tid, bland annat för att hon parallellt jobbat med filmer och en klädkollektion.

– Jag har jobbat som en galning med den här skivan och så tog den väldigt lång tid, berättar Lykke Li.

En bidragande faktor till att det också blir så mycket arbete är att Lykke Li gärna vill vara med och kontrollera alla delar av de olika projekten hon jobbar med.

– Det är extremt ohälsosamt. Jag kör mig själv i graven varje dag. Jag kan inte släppa någonting.

Drömde skivan

Lykke Li vet precis hur skivan, som hon jobbat med i två och ett halvt år, ska bli; det har hon drömt. Men sedan har inte alla de låtar som blivit klara stämt överens med hur det lät i drömmen. Det har i sin tur resulterat i att inspelningarna fått göras om gång efter gång.

– Det har varit supersvårt och sen har jag åkt mellan Stockholm och L.A. och så har jag spelat in här och åkt tillbaka till L.A. och lyssnat och tyckt att det låter skit.

Vad är det L.A. ger som du inte får i Stockholm?

– L.A. är den totala motsatsen till Stockholm. Jag tror att det är något med ljuset också. Det är ljust hela tiden. Jag bor uppe i bergen också och det är något med att ha utsikt över berg och dalar och känslan av att allt är möjligt. Alla i den stan kommer dit för att de har en dröm, men de flesta misslyckas ju förstås.

Längtar till avslut

Lykke Li skrev på ett skivkontrakt när hon var 20 år. Kontraktet omfattade tre album och i maj kommer alltså tredje skivan i trilogin ”I Never Learn”.

– Jag ser verkligen fram emot att avsluta det här så att jag återigen kan ställa mig vid ett vägskäl och kasta loss. Man kan inte gå i samma cirklar.

Är det därför du jobbar med film och mode också?

– Ja, jag har alltid gillat att vara i underläge. Jag älskar att lära mig nya saker och utmana alla rädslor.

”Att vara konstnär är att ta ställning”

Lykke Li var också en av dom 157 kvinnliga artister som skrev under uppropet ”Glöm inte bort oss när historien skrivs”. Hon säger att hon tycker att det ingår i artisternas ansvar att ta ställning, även om hon inte gör politisk musik.

– Jag kan inte skriva politiskt, men bara att vara konstnär är att ta ställning genom att man väljer en alternativ livsstil och väg.

Fakta Lykke Li

Visa

Lykke Li debuterade med skivan ”Youth Novels” 2008. Tre år senare kom hyllade albumet ”Wounded Rhymes”.

Hon medverkar i bioaktuella filmen ”Tommy” som regisserades av Tarik Saleh. Lykke Li är samtidigt aktuell som designer för en kollektion med kläder, skor och smycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer