Sofia Embrén, vd för Rättviseförmedlingen, tillbakavisar kritiken mot kampanjen Jämställd festival. Foto: Frida Sjögren / Rättviseförmedlingen

”Målet är bättre festivaler”

Uppdaterad
Publicerad

Festivalsverige domineras kraftigt av män. Därför menar Sofia Embrén, vd för Rättviseförmedlingen, att kampanjen för fler kvinnor på landets scener är viktig.

Musikfestivalerna i Sverige har en kraftig övervikt av män. Det visar siffror från gruppen Jämställd festival, som gått igenom tio av landets största festivaler under 2012. Totalt är 79 procent av artisterna på scenerna män. Det är mot denna bakgrund man nu lanserar en satsning med organisationen Rättviseförmedlingen för att hitta fler kvinnliga artister till nästa sommar.

Målet med kampanjen, säger Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén, är att göra Festivalsverige bättre.

– Vi vill samla in så många bra tips som möjligt på grymma artister. Festivalerna verkar ha haft svårt att hitta andra än män. Därför tänker vi att 35 000 personer som letar är bättre än en eller två. Där vill vi hjälpa till. Målet är bättre festivaler, säger hon.

Vad tror du att statistiken beror på?

– Det finns strukturer som gjort att kvinnor inte kommit fram på samma sätt som män på såna här arenor. Det är tråkigt att utbudet är så enahanda, inte minst för den musikaliska kvaliteten. Vi vill försöka göra något konstruktivt åt det och visa att de faktiskt finns.

Vill festivalerna förändra sig?

– Det är absolut vår upplevelse att de vill det. De största festivalerna har hört av sig till oss och välkomnat det här. Vi har en dialog med dem, och de tycker att den här kampanjen är jättebra. För dem handlar det ju också om potentiella besökare, eftersom folk tipsar om artister de vill se.

Kritiken från Timbros talesperson i kulturfrågor, Lars Anders Johansson, tror Sofia Embrén bygger på ett missförstånd.

– Jag tror att han inte har så stor koll på vad vi gör. Vi vill göra kön mindre viktigt, vi sätter musiken i fokus på en arena där kön har spelat roll alldeles för länge.  Vi håller inte på med kvotering. I slutändan väljer ju festivalerna som de vill, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer