Musiker anmäler Huddinge kommun till Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges yrkesmusikerförbund, Symf, har anmält Huddinge kommun till Skolinspektionen. Symf menar att kommunen inte tagit hänsyn till barnets bästa då en förälder nekats anpassad barnomsorg på obekväma tider.

– Vi vill ha ett förtydligande av skollagen vad som egentligen ska gälla. Vi uppfattar ju det som att kommunens strävan att erbjuda barnomsorg på obekväma tider ska utgå från barnets bästa. Och en sådan prövning har Huddinge kommun inte gjort, säger Anna-Karin Simlund, vice förbundsordförande i Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf).

Efter att en ensamstående förälder och musiker tidigare i vår nekades anpassad barnomsorg i hemmet vid obekväma tider anmälde Symf Huddinge kommun till skolinspektionen.

– Vi tycker att alla föräldrar som jobbar inom scenkonstinstitutionen ska få barnomsorg i den utsträckning som behövs för att inte behöva välja mellan yrket och barnets bästa, säger hon.

Kommunen: Orimligt

Kulturnyheterna har sökt Huddinge kommun för en intervju men kommunen har valt att lämna en skriftlig kommentar där de skriver att de uppfyller sina skyldigheter enligt skollagen.

Kommunen skriver vidare att det inte är rimligt, varken av arbetsmiljöskäl eller ekonomiska skäl att erbjuda barnpassning i hemmet då det finns nattöppna förskolor.

Är det rimligt att alla kommuner ska erbjuda individuellt anpassad barnomsorg?

Ska vi ha opera och teater ska det också finnas möjlighet för föräldrar att arbeta där och inte behöva betala barnomsorgen privat som blir en väldigt stor kostnad i så fall, säger Anna-Karin Simlund.

Enligt Symf är det här ett kännbart problem för musiker på flera platser i Sverige.

– Det är många som har slutat i yrket för att de inte får barnomsorg i den utsträckning som behövs. Och det ser väldigt olika ut på olika ställen i landet. Ena året kan det erbjudas i en kommun, andra året erbjuds det inte. Så det är svårt att veta var man ska bo för att ha råd att arbeta som musiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.