Jeremy Corbyn, Anders Ygeman och Barack Obama är nya affischnamnen till festivaler. Foto: TT

Musikfestivaler bokar politiker

Det började med Barack och Michelle Obama på SXSW.
Sedan dök Jeremy Corbyn upp på Glastonburyfestivalen.
Nu ska inrikesminister Anders Ygeman prata på Way out west.
Festivalen är inte längre en eskapistisk zon fri från sakpolitik.

Förra året medverkade USA:s dåvarande president och första dam – Barack och Michelle Obama, på festivalen South by south west (SXSW) i Austin. Det rörde sig bland annat om ett panelsamtal om medborgarengagemang.

Samtidsfestivalens möte mellan konserter och universitet, som Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen skriver om här, med föreläsningar och samtal, har smittat av sig på världen. Det räcker inte längre med att inkorporera filmpremiärer eller spontana brandtal mellan spelningarna. Det ska vara sakpolitik.

LÄS MER: Här är sommarens festivalfenomen

Det brittiska paritet Labours ledare, Jeremy Corbyn, gjorde ett mer eller mindre bejublat nedslag på en av Glastonburyfestivalens scener tidigare i sommar. Politikern som framförallt attraherat unga väljare i Storbritannien skulle egentligen ha medverkat redan 2016 – men ställde in när Brexit inträffade.

LÄS MER: Det tar vi med oss från SXSW 2017

För andra året arrangerar svenska Way out west ett så kallat Waw talks. En samtalsdel av festivalen som påminner om upplägget SXSW arbetar med. I år har bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S) bjudits in för att samtala om ”hans jobb, ansvar och Sveriges framtid”. Mycket pekar på att inflytelserika politiker, företagsledare och entreprenörer blir element att vänja sig vid på festivalscenerna framöver.

Till Gather festival i Stockholm i september kommer till exempel Stockholms handelskammares vd Maria Rankka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer