Tove Lo, Arja Saijonmaa, Lena Philipsson Foto: TT

#närmusikentystnar – nu 2192 namnunderskrifter

Publicerad

Den 17 november kom uppropet #närmusikentystnar. Ett upprop mot sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar i musikbranschen. Och efter knappt en vecka uppgår antalet namnunderskrifter nu till över 2000.

”På en turné utomlands blev jag mot min vilja upplyft av en man och buren från scenen till en ofrivillig crowdsurf. Jag fick känna hur män försökte stoppa fingrar i mig”.

Så lyder ett av de vittnesmål som uppropet #närmusikentystnar samlat i Dagens Nyheter. I fredags hade 1993 kvinnor skrivit under, nu har antalet stigit till 2192.

Däribland artister som Kajsa Grytt, Carola, Sabina Ddumba och Tove Lo.

”Känner ett enormt hopp”

Artisten Syster Sol är ytterligare en av alla de kvinnliga musiker som skrivit under uppropet. Till Kulturnyheterna beskriver hon #närmusikentystnar som hoppingivande.

– Först och främst känner jag sorg över att det ser ut såhär, men så känner jag också ett enormt hopp. Nu äntligen blir vi lyssnade på. Nu äntligen kan man sluta känna sig så jävla skamsen och ensam över de här grejerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.