Anna Thorvaldsdóttir. Foto: Pressbild/Hrafn Asgeirsson

Nordiska rådet prisar isländsk komponist

Uppdaterad
Publicerad

Den isländska komponisten Anna Thorvaldsdóttir blir 400.000 kronor rikare, då hon tar emot Nordiska rådets musikpris 2012.

Anna Thorvaldsdóttir är 35 år i år och internationellt känd inom ny kompositionsmusik. Hon har utbildat sig i komposition på University of California i USA och vunnit flera fina musikpriser på Island. I oktober förra året släppte Thorvaldsdóttir sitt debutalbum ”Rhízōma”.

Nu får hon Nordiska rådets hedrande musikpris, för sitt orkesterverk ”Dreymi” – som betyder ”Drömmande”. Det verket kan man höra på isländskans hemsida. Nordiska rådets kommitté motiverar musikpristagaren såhär:

Nordiska rådets musikpris

”Påminner om nordiska myter”

”Dreymi öppnar symfoniorkesterns rum på ett ovant och nyskapande sätt. Början och slutet av verket flyter fritt utan tidsangivelse och skapar en cyklisk uppfattning av tiden som kan påminna om den vi hittar i nordiska myter och naturmystik. Musiken strävar efter att få upplevelsen av den kronologiska tiden att upphöra – på samma sätt som i drömmarna (...)

Med Dreymi skriver Anna Thorvaldsdóttir in sig i en nordisk orkestertradition som hämtar sina klangfärger både från den elektroniska musiken och från naturljuden i den nordiska folkmusiken (...)”

400.000 kronor

Nordiska rådets muskpris består av 350.000 danska kronor – motsvarande drygt 400.000 svenska. Vartannat år prisas ett verk av en nu levande komponist och vartannat år går priset till en musikgrupp. Thorvaldsdóttir hade konkurrens från exempelvis Victoria Borisova-Ollas och Anders Hillborg från Sverige, färöiska Kári Bæk och Jacob Kirkegaard från Danmark.

Anna Thorvaldsdóttir får ta emot priset under Nordiska rådets session i Helsingfors i början av november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordiska rådets musikpris

Mer i ämnet