Per Sundnes (till vänster) gillade inte Irlands bidrag med Brendan Murray – kritik som kan ha lett till att han förlorade juryuppdraget i ESC-finalen. Foto: Wikimedia Commons/TT Bild.

Norge petar jurymedlem inför helgens ESC-final

Uppdaterad
Publicerad

Per Sundnes, som har haft Christer Björkmans roll i norska Melodifestivalen Melodi Grand Prix, kommer inte att få sitta med i juryn som betygsätter finalisterna i Eurovision song contest på lördag kväll.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om Sundnes dubbla roller: dels skulle han ingå i den norska juryn som tillsammans med tv-tittarna delar ut poängen under ESC-finalen och dels har han varit medverkande i en programserie inför ESC där han delat ut betyg till de medverkande artisterna.

I fjol fick artisten Wiktoria kliva av det inplanerade arbetet i svenska jurygruppen efter att hon deltagit i SVT-programmet som sändes inför Eurovision song contest.

ESC 2017

Ändrat inställning

När Kulturnyheterna i förra veckan ställde frågor om Sundnes dubbla roller till den norska delegationschefen så såg han inget hinder för juryarbetet:

– Vi har diskuterat huruvida Per Sundnes medverkan i ”Adresse Kiev” är till skada för hans medverkan i jurygruppen men vi tror att det inte är det, sade Stig Karlsen då till Kulturnyheterna.

Brott mot regler

Men nu har alltså Per Sundnes råkat ut för samma sak i Norge. Beslutet kommer efter att Irland reagerat på att Per Sundnes sågat landets bidrag i år samt konstaterat att den gamla stormakten inom ESC tappat greppet.

Irländska nyhetssajten Independent rapporterar att Sundnes ersätts i norska juryn eftersom han kan ha brutit mot tv-organisationens EBU regler kring hur juryarbetet ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet