Paul McCartney och Kurt Cobain. Foto: Ap/Scanpix

Paul McCartney ersätter Cobain

Uppdaterad
Publicerad

På en hjälpgala återförenas Nirvana (!). Vid mikrofonen står en Beatles-medlem, ihop med Cobains gamla bandkamrater.

I dag är det den 12 december 2012. Den 12/12/12. Ett magiskt datum, enligt många som gillar symmetri. I Sverige är det en hel del par som väljer att gifta sig just i dag, och det finns till och med butiker som passar på att ha 12 procents-rea.

Den som bor i USA kanske hellre ”firar” datumet med en rockgala. Klockan halv två i natt, svensk tid, hålls en unik konsert i Madison Square Garden i New York, som också sänds på nätet.

Återförenade – efter 20 år

På scenen står stjärnor som Bruce Springsteen, Alicia Keys, Kanye West, The Who och The Rolling Stones, enligt svenska MTV. Men mest intressant är kanske konstellationen Nirvana plus Sir Paul McCartney.

Det legendariska, inflytelserika grungebandet förlorade sin sångare Kurt Cobain 1994, men i natt återförenas de ännu levande medlemmarna för ett gig. Det är första gången på 20 år som de spelar ihop. Vikarie för Cobain blir alltså Paul McCartney. Det rapporterar de brittiska tidningarna The Guardian och The Telegraph.

Det var Dave Grohl (numera sångare i Foo Fighters) som föreslog att Paul McCartney skulle möta honom och basisten Krist Novoselic för att jamma lite ihop. Nirvanas turnégitarrist Pat Smear anslöt också, och gänget satte igång. Nu sägs det att de ska framföra en ny låt tillsammans.

”Jag kunde inte tro det”

Det tog dock en stund för Paul McCartney att förstå vilken tung uppgift han har tagit på sig:

”Jag visste inte riktigt vilka de var (...) Någon viskade till mig: 'Det där är Nirvana. Du är Kurt.' Jag kunde inte tro det”.

Målet med nattens konsert är att hjälpa de drabbade efter orkanen ”Sandy”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.