Foto: TT

Kritik mot produktionsbolaget och TV4 efter gayklubbsåtalet

Uppdaterad
Publicerad

Musikerduon Simon Gärdenfors och Frej Larsson riskerar i veckan böter och fängelse, efter att ha byggt en gayklubb på en tomt som tillhörde ryska staten. Upptåget var en del av ett tv-program, men trots löften om ekonomiskt stöd från produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn står programledarna nu ensamma med de ekonomiska konsekvenserna.

Gayklubbs-bygget sommaren 2015 sändes i humorprogrammet Samhällsjudo i TV4, men ryska staten tyckte inte att det var lika roligt. Nu ska duon upp i rättegång för besittningsintrång, och riskerar både böter och upp till tre månaders fängelse.

– När vi gjorde programmet skulle vi hämnas på sånt som vi störde oss på i samhället. Om man tycker det är okej med bögeri, vilket jag och de flesta jag känner tycker, så stör man sig på att det är förbjudet att propagera för homosexualitet i Ryssland, säger Simon Gärdenfors.

– Då ville vi göra Vladimir Putin lika ledsen som de homosexuella han har gjort ledsna.

Kulturnyheterna möter upp rapparen och komikern på en färjeterminal i Stockholm, där han väntar på den båt som ska ta honom till Åland och torsdagens rättegång.

– Det är ganska spännande, det är min första rättegång. Det är ovanligt att hamna i rättegång mot ryska staten som komiker, säger Simon Gärdenfors.

TV4: ”Produktionsbolagets ansvar”

Åtalet mot programledarna väcker frågan om vem som har ansvaret när ett humorprogram får mer eller mindre oväntade konsekvenser. TV4, som sände Samhällsjudo och är ansvariga utgivare, hänvisar till produktionsbolaget.

– Hela det praktiska och juridiska ansvaret ligger hos produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn, säger Martin Nygren, exekutiv producent för Samhällsjudo på TV4.

Känner TV4 något ansvar för situationen?

– Inte i dagsläget, fortsätter han.

– Det beror på hur avtalet ser ut. Även om vi är ansvariga utgivare, tar ansvar för publiceringen och har ett moraliskt ansvar för vad vi gör på TV4, så är det produktionsbolaget som har ansvaret här.

Konflikt efter åtalet

Det är produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn som ligger bakom tv-programmet Samhällsjudo. Företaget lovade enligt Simon Gärdensfors ekonomiskt stöd vid eventuella juridiska påföljder, när programmet spelades in.

– Jag har inte hört något från TV4 överhuvudtaget. Stockholm-Köpenhamn lovade att de skulle betala alla juridiska kostnader och böter i samband med tv-programmet, säger Simon Gärdenfors.

– Men sen tycker jag de försökt smita ut bakvägen lite där.

Vill inte kommentera

Produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna.

”Vi tar rättegången på Åland på största allvar och har därför erbjudit Simon olika lösningar. Bland annat har vi erbjudit att stå för juridiska kostnader samt eventuella böter med anledning av åtalet under vissa förutsättningar. Simon har dock valt att tacka nej”, skriver Lotte Haxthausen, vd på Stockholm-Köpenhamn, i ett mejl till Kulturnyheterna.

– De har sagt att de kanske kan betala allting, men då får vi inte dokumentera något. Inga jippon, inga låtar, men vi är ju inte anställda av dem längre, och det var ju inte vad som var sagt innan. Så jag tycker de ska hålla sitt löfte, säger Simon Gärdenfors.

Tvärtemot produktionsbolagets önskemål släpper rapduon låten ”Dom tar oss aldrig levande” på rättegångsdagen. Simon Gärdestad dokumenterar händelsen och Frej Larsson har släppt biljetter till nattklubbseventet ”Delgivningsduckning” samma dag – då han utannonserat att han inte tänker närvara på rättegången.

Nu står programledarna alltså ensamma med rättegångskostnaderna för tv-programmet, men Simon Gärdenfors hoppas på friande dom.

– Jag är beredd att ta mitt straff, men jag kommer neka till brott.

Hur ser du på dina chanser?

I förundersökningsprotokollet har de bland annat ett inlägg från min Instagram där jag skrivit ”Vi tar på oss dådet”. Det hade jag glömt, så det är inte bara sånt som talar till min fördel. Men vi får se, jag har en del ess i rockärmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.