Rapparna Farid Bang och Kollegah. Foto: TT

Proteststorm mot tyskt musikpris efter antisemitiska textrader

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar rejält kring Echo-priset – ett av den tyska musikvärldens största priser. Detta efter att två rappare belönats för sitt album med antisemitiska texter, något som lett till att tre tidigare pristagare lämnat tillbaka sina utmärkelser i protest mot priset.

Echo-priset delas ut av branschens intresseorganisation till de artister som säljer mest i landet.

2018-års pris delades förra veckan ut till rapparna Farid Bang och Kollegah för albumet Jung, Brutal, Gutaussehend 3, som översatt till svenska blir Ung, brutal och snygg 3 som innehåller textrader som: ”Min kropp är mer definierad än Auschwitzfångarnas” och ”Dra igång ännu en Förintelse, kom igen med en molotov”.

Har lett till proteststorm

Beslutet att ge utmärkelsen till Farid Bang och Kollegah har dock skapat en massiv kritikerstorm i den tyska musikvärlden och hittills lett till att tre tidigare pristagare lämnat tillbaka sina utmärkelser.

Den senaste i raden är pianisten Igor Levit, som 2014 fick priset inom genren klassisk musik, och som på Twitter kallar juryns beslut för: ”Ett totalt ansvarslöst och obegripligt felsteg och samtidigt ett uttryck för vårt samhälles tillstånd”, enligt Der Spiegel.

Kommer att se över reglerna

Tidigare har även Notos-kvartetten, som belönades med priset 2017, musikern och grafikern Klaus Voorman och dirigenten Enoch zu Guttenberg lämnat tillbaka sina utmärkelser i protest.

Företrädare för priset säger att man tagit till sig av kritiken och att man nu kommer att se över reglerna för nomineringen, som i dagsläget avgörs av försäljningssiffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.