Foto: TT

Robbie Williams uppträder på VM-invigningen – Anklagas för Putin-fjäsk

Uppdaterad
Publicerad

Robbie Williams kommer att uppträda under torsdagens invigning av fotbolls-VM i Ryssland. Take That-idolen har hittills varit glad för uppdraget, men har också dragits in i de politiska spänningar som omger arrangemanget. Nu anklagas han för att vara del av Rysslands pr-maskineri.

Robbie Williams anklagas nu av brittiska politiker och människorättsaktivister för att ha ”sålt sin själ” genom att uppträda på invigningsceremonin, och avkrävs nu att ta politisk ställning i den internationella konflikt som uppstått efter att Storbritannien anklagat Ryssland för att ha försökt giftmörda den före detta underrättelseagenten Sergej Skripal, rapporterar The Guardian.

Får hård kritik

Som en konsekvens av konflikten har bland andra det brittiska kungahuset och flera brittiska politiker bojkottat årets fotbolls-VM, och Williams medverkan ses därför av kritiker som ett ställningstagande.

”Det finns många sätt att tjäna pengar på Robbie Williams, men att sälja din själ till en diktator borde inte vara ett av dem. Skäms”, skriver Bill Browder, ordförande för den kampanj som kräver en upprättelse för anti-korruptionsadvokaten Sergej Magnitskij, som dödades i ryskt fängelse 2009.

– Beskedet är förvånande och deprimerande, säger Labour-politikern Stephen Doughty till Guardian.

Har inte kommenterat

Doughty drar paralleller till konflikterna i Ukraina och Syrien, samt till kritiken mot Rysslands agerande i hbtq-frågor, och kräver ett ställningstagande av Williams.

– Jag kan bara utgå ifrån att Robbie kommer kommentera allt detta under hans framträdande, fortsätter han.

Robbie Williams har avböjt att kommentera kritiken för tidningen, men säger i ett skriftligt uttalande om sitt framträdande att:

”Jag är så glad och exalterad över att få åka tillbaka till Ryssland för ett så unikt framträdande”, skriver Robbie Williams, och beskriver chansen att uppträda under fotbolls-VM som en barndomsdröm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.