Robin Bengtsson Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Robin Bengtsson inleder Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Nu är startordningen klar inför årets Eurovision Song Contest och Robin Bengtsson som är en av favoriterna inleder hela tävlingen.

Christer Björkman som är tävlingsproducent för årets Eurovision skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han är nöjd med att Sverige drar igång hela tävlingen:

– Sverige startar sitt nummer i kulissen så det kändes som ett roligt sätt att inleda hela årets tävling.

Enligt Björkman är startordningen producentens möjlighet att få varje bidrag att synas så mycket som möjligt:

– Det handlar om att byta energi, tempo och temperament så ofta och så dramatiskt som möjligt. Allt för att tittarupplevelsen ska bli intressant och programmet spännande att följa.

Tävlar mot åtta ballader

Det brukar spekuleras flitigt huruvida startordningen påverkar chansen till vinst och enligt en kartläggning av DN från förra året sägs plats nummer 17 ha genererat allra flest vinster genom åren. Att inleda festivalen har dock lett till vinst för Sverige tidigare:

– Jag vet inte om Sverige har startat någon semifinal tidigare men jag vet att Herreys startade finalen 1984 och det funkade ju bra. Men i slutändan spelar startnummer ingen roll för resultatet. Det är låtens och artistens kvalitet som helt avgör om du blir en vinnare eller inte, skriver Björkman.

I semifinalen den 9 maj tävlar arton bidrag, varav hela åtta stycken är ballader. Om Robin Bengtsson blir en av de som kvalificerar sig till finalen återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2017

Mer i ämnet