Robyn går till attack mot kulturministern. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Robyn: Känner inget förtroende för kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Robyn säger i en intervju med Rodeo att Lena Adelsohn Liljeroths agerande är oacceptabelt

Popartisten Robyn kan närmast betraktas som medieskygg – men i en lång intervju med magasinet Rodeo delar en av Sveriges största artister med sig av sina tankar. Hon pratar bland annat om hur det var att vara förband till Madonna, om sin klädstil, och om kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

På frågan om vad hon tycker om konstnären Makode Lindes omtalade tårta, som kulturministern satte tårtkniven i, svarar hon:

– Det var jätteintressant att se reaktionerna. Det var en katastrofreaktion från vår kulturministers sida. Hon kan ju säga i efterhand att hon ”var med i konstverket”, men det tror inte jag hon tänkte på när hon skar i den där tårtan. 

Tycker kulturministern skulle sagt stopp

Robyn tycker att kulturministern borde ha blivit förnärmad av tårtan, och ställt sig med händerna i midjan och sagt ”jag tänker inte skära den där tårtan. Om någon annan är så puckad att de vill göra det, varsågod.”

Robyn säger till Rodeo:

– På sätt och vis är det gulligt att Sverige är så naivt att vår kulturminister kan bli ett ansikte för en väldigt svensk egenskap, den här lite konstiga smygrasism som man själv kanske inte fattar att man har. 

– Jag tror inte att Lena Adelsohn Liljeroth är rasist. Jag tror bara att hon inte var medveten om vad hon gjorde. Det är som att inte fatta varför människor kan bli kränkta om man säger ”negerboll”.  Men poängen är ju att hon är kulturminister, och det är oacceptabelt att som kulturminister vara så omedveten. 

På frågan: ”Tycker du att kulturministern borde avgå?” svarar Robyn:

– För mig blir det svårt att lita på en människa som visar att hon inte är förmögen att se sig själv utifrån. Jag känner inget förtroende för henne. Men det gjorde jag i och för sig inte tidigare heller, säger hon till Rodeo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet
Robyn går till attack mot kulturministern. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix