Ovidiu Anton tävlar för Rumänien Foto: TVR/ Ioana Cirita

Rumänien kastas ut ur Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Landet får inte tävla i Eurovision song contest på grund av den rumänska public service-kanalens ekonomiska skulder.

Den rumänska artisten Ovidiu Antons bidrag ”Moment Of Silence” stryks från startlistan i årets upplaga av Eurovision song contest, uppger SVT:s Eurovisionredaktion.

Anledningen är att det rumänska tv-bolaget Televiziunea Română  (TVR) har skulder på 10 miljoner euro till europeiska radio- och tv-unionen, EBU.

Nekas tillgång

Förutom att uteslutas ur musiktävlingen i Stockholm i maj, innebär detta även att tv-bolaget förlorar rätten att sända EBU-event och att ta del av förmåner som Eurovision News och Sport News Exchange.

 – Det är beklagligt att vi var tvungna att vidta denna åtgärd. Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen. TVR:s skuld äventyrar EBU:s finansiella stabilitet, säger Ingrid Deltenre, generaldirektör för EBU. 

Ändrar ordning

Producenterna för Eurovision song contest ändrar nu i repetitions- och startordningen för semifinal två, där Ovidiu Antons skulle ha tävlat. Den andra semifinalen äger rum 12 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2016

Mer i ämnet