Sápmi Sessions får samiska journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Samiska och svenska artister träffades och skapade musik ihop i en övergiven fjällby.

I Sápmi Sessions, som sändes på SVT förra året möttes en samisk artist och en svensk popartist som aldrig träffats tidigare för att göra en låt tillsammans.

Bland deltagarna fanns bland andra Markus Krunegård, Niko Valkeapää, Anna von Hausswolff, Adjágas och Familjen. Programmet ledde också fram till nya samarbeten mellan två av deltagarna.

Programidén kom från Lisa Kristensen.
– Grundidén har funnits med mig sen jag pluggade. Jag kommer från en stor samisk kommun och vet hur mycket bra musik det görs här. Jag ville lyfta in det otroligt fina vi har, men också ta in en annan värld.

Vad tänkte ni på när ni valde ut artister?
– Vi tänkte dels på det musikaliska, men också på att försöka hitta saker som artisterna hade gemensamt och kunde ”bonda” över. I musiken tänkte vi att det skulle vara roligt att ha kontraster. Inga Juuso som är den bästa jojkaren i världen träffar popartisten Markus Krunegård. Två helt olika världar, men det funkade jättebra.

I sin motivering betonade juryn spänningen och kulturmötet. ”Sápmi Sessions bygger på en god berättarteknik som förmedlar mötet mellan två kulturer som är olika men ändå lika. Berättelsen speglas på ett intressant och underhållande sätt. Vi får uppleva hur musik skapas i samarbete” enligt den samiska nyhetsstationen Oddasat.

Samiska journalistpriset går till produktioner som gjorts av de samiska redaktionerna på SVT, SR, YLE och NRK och delades i år ut för tredje gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer