Foto: Scanpix/SVT.

”Självöverskattning – svensk nationalsport”

Publicerad

Men i år har vi ändå en god chans att hamna i topp, tror SVT-programledaren och ESC-fantasten Johar Bendjelloul.

– Det jag älskar med Eurovision Song Contest är att det finns en sådan bredd på bidragen och att man samtidigt får en inblick i olika länders kultur, säger Johar Bendjelloul efter att ha tittar igenom årets startfält i musiktävlingen.

Till bredden hör också den varierande graden av professionalism, menar Bendjelloul:

– Eurovision har alltid varit ett utmärkt tillfälle att få sig lite knas till livs. Men i år är det väldigt många välproducerade bidrag med. Fortsätter den här utvecklingen så hotas knaset i tävlingen.

Guldkorn i botten

Men det finns fortfarande en del osannolika guldkorn bland bidragen.

– Man bör inte missa Österrikes arsel-anthem eller San Marinos låt om Facebook. Österrike ställer i år upp med en låt som hyllar röven. Det trista är att det bidraget ”Woki Mit Deim Popo” slog ut den skäggige transan Conchita Wurst som hamnade på andra plats i deras uttagning. Det hade varit fantastiskt att sett honom i Baku.

Båda är två låtar som inte kommer att ha en chans i tävlingen, men som står för knasfaktorn, menar Johar Bendjelloul. Till den gruppen räknar han också Montenegros bidrag.

– Det är att betrakta som ett ESC-självmord att låta en inhemsk populär komiker representera landet i Eurovision. Och det är precis vad Montenegro gjort. Det är en fullständigt obegriplig låt för alla utomstående, lite som att Sverige skulle skicka Peter Wahlbeck i rollen som Dragan till Baku.

Till det mer obegripliga, men roliga, inslagen räknar han också Hollands fjäderskrudsprydda Joan Franka och den ögonbindelförsedde litauern Donny Montell.

Svårtippad topp

Det brukar heta så här års att Sverige är förhandstippade i ESC. Det gjorde det till exempel 2009 när Malena Ernman ställde upp med ”La Voix”. Då slutade Ernman på en 21 plats.

Går det bättre i år?

– Ja, i år tror jag verkligen att Sverige har en chans även om självöverskattning är en svensk nationalsport där vi bara kan mäta oss med England inför stora fotbollsturneringar. Jag kan inte säga att vi kommer att vinna, men att det blir en topp 5-placering, alla gånger!

Vad talar då för Loreen?

– Hon sjunger rent, vilket man faktiskt inte kan säga om alla tävlingens deltagare. Och hon är samtidigt enastående älskvärd och sympatisk. Men hur ska man egentligen kunna tippa utgången när hon ställs mot ett gäng ryska tanter?

Till tanternas fördel räknas en slagkraftig refräng som fastnar, säger Johar Bendjelloul och lägger till att även Italien,  Rumänien och Cypern kan bli farliga i finalen.

– Men Cypern finns det en del frågetecken kring. Frågan är om Ivi Adamou sjunger rent även live.

De nordiska grannländerna då?

– Jag får gå riktigt långt ned i minnets sediment för att minnas de här bidragen.

”Den lates väg att gå”

Inför Eurovision Song Contest har frågan om de mänskliga rättigheterna i Azerbajdzjan hamnat i fokus. Är det då rätt att tävla i landet?

– Jag kan tycka att bojkotter är den lates väg att gå. Samtidigt finns det nu en risk att mediernas frågor kring situationen i Azerbajdzjan slutar så fort tävlingen är över på lördag.

Vitryssland, som föga smickrande, ibland tilldelas epitetet Europas sista diktatur har en del år fått ett visst favorittryck på sig.

Kommer vi att hamna i samma diskussion i år efter att Vitryssland plockat hem segern?

– Nej, inte en chans. Vitryssland ställer i år upp med det bästa exemplet på engelska som andra språk, konstaterar Johar Bendjelloul.

Johars topplista

Visa

Följande länder tror Johar hamnar i topp:

Ryssland, Sverige, Rumänien och Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet