Affischer har satts upp runt om i Stockholm till stöd för ASAP Rocky. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arrangören Smash bakom ASAP Rocky-kampanj

Uppdaterad
Publicerad
Under helgen tapetserades Stockholm med svartvita affischer med texten Free ASAP Rocky ASAP, följt av hashtaggen #Justiceforrocky. Bakom tilltaget ligger skivbolaget Woah dad och Maloney concerts som arrangerar Smash.
– All respekt för att lagen ska ha sin gång, men detta luktar illa, säger skivbolagsägaren Joel Borg.

Sedan den 5 juli sitter ASAP Rocky häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Den ursprungliga anledningen till att rapparen kom till Stockholm var för att spela på festivalen Smash fest. Arrangörerna bakom festivalen är Maloney concerts och skivbolaget Woah dad, som ger ut artister som Håkan Hellström, Broder Daniel och Maria Andersson. Nu har Smash en affischkampanj med syfte att frige världsstjärnan.

”Vi sätter gärna press och fokus på ett rättsfall många rest frågor kring. All respekt för att lagen ska ha sin gång, men Sverige har ett, av oberoende organisationer, internationellt kritiserat system kring häktningsförfaranden”, skriver Woah dads ägare Joel Borg i ett sms till Kulturnyheterna.

Han fortsätter:

”Våld är aldrig OK, period. Dock luktar detta illa. Var är media, polis och åklagare när det inte handlar om en känd stjärna?”

Kritik mot Sverige

Häktningen har väckt stor uppmärksamhet både internationellt och i Sverige. Över 600 000 personer har skrivit under ett upprop för att frige rapparen och flera artister har gått ut med att de bojkottar Sverige. Även amerikanska politiker har kritiserat hanteringen av fallet.

Den amerikanska ambassaden gör inga intervjuer om ASAP Rocky men i ett mejl till Kulturnyheterna hänvisar man till en rapport om mänskliga rättigheter från 2018, där den amerikanska ambassaden kritiserar Sverige för att ha för hårda restriktioner mot häktesintagna personer. Svenska utrikesdepartementet säger dock till Dagens nyheter att svenska myndigheter uppfyllt åtagandena om konsulärt tillträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet