Seinabo Sey: Handlar om människors rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Seinabo Sey avslutade årets Grammisgala.
Vid sin sida hade hon 100 kvinnor: hennes familj och vänner.
”Jag vill inte kommentera. Jag vill att folk ska tänka själva”, säger artisten.

När vinnaren av kategorin Årets pop framförde låten ”Hard time” som sista punkt på Grammisgalan 2016 gjorde hon det till stående ovationer.

Seinabo Sey framförde låten från debutalbumet ”Pretend”. Med sig på scenen hade hon rader av svarta kvinnor som stod helt stilla. Vid slutet av låten fattade de tag varandras händer, och publiken reste sig upp.

”Vill att folk tänker själva”

På frågan om vilka tankar som fanns bakom numret svarar Seinabo Sey att det är öppet för tolkning.

– Jag vill inte kommentera slutnumret. Jag vill att folk ska tänka själva. Det är konst – det är ljud och bild – och jag tror att människor gör mer när de får tänka själva än när de blir tillsagda vad de ska tänka.

Kvinnorna på scenen var delar av Seinabo Seys familj, säger hon.

– Först var det hela min familj. De 25 närmaste kvinnorna och så fick alla ta med sig de som de ville.

Att samtliga kvinnor var svarta hade en poäng, säger Seinabo Sey.

Förra veckan kritiserade hon svenska medier för brist på mångfald genom sin Instagram. ”Our beauty deserves covers”, skrev hon då. Sey lade även upp en bild på ett magasinomslag med systrarna och bildbloggarna Elizabeth och Victoria Lejonhjärta, som båda fanns med på scenen under framträdandet.

Beyoncé-formation

Seys framträdande associerades av flera på plats till världsstjärnan Beyoncés beslut att använda sig av enbart svarta dansare i samband med framträdandet under den amerikanska Super Bowl-finalen i USA.

Kvinnorna bar baskrar som anspelade på den kommunistiska människorättsorganisationen Svarta pantrarna i USA. Efteråt omskrevs framträdandet över hela världen som att Beyoncé tagit ställning i Black lives matter-rörelsen.

– Beyoncé är min absolut största idol. Jag kom på det här innan hon gjorde sitt framträdande. Men allt Beyoncé gör skriver jag på. Det här handlar om människors rättigheter i samhället, det handlar inte om populärkultur, det handlar inte Beyoncé. Det handlar om allihopa samtidigt, säger Seinabo Sey.

Din inspiration var inte Beyoncés framträdande?

– Nej, jag tänkte på det här innan. Och jag var svart innan. Beyonce var svart innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammisgalan 2016

Mer i ämnet