Stims VD Kenth Muldin i ett Youtubeklipp från 2007 när han deltog i en konferens om samarbetssätt mellan muskskapare och streamingföretag.

”Avtalet är en framgång för upphovsrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av förhandlingar har Stim och Youtube kommit överens med varandra om ersättning till musikskaparna vars musik streamas på sajten.

Båda parter är nöjda med avtalet som innebär att Stimanslutna musikskapare nu får ersättning för sin musik när den streamas via Youtube. Ju fler klick på ett klipp, desto mer pengar blir det för upphovspersonen.

– Det är naturligt att företag som tjänar pengar på andras skapande och kreativa innehåll ska ersätta dessa, säger Stims VD Kenth Muldin i ett uttalande.

Han tycker att Youtube i och med avtalet visar att det delar den uppfattningen.

– Avtalet är en framgång för upphovsrätten, säger han.

Nätgiganten Youtube som har över en miljard besökare i månaden säger sig också vara nöjda med med överenskommelsen. Företaget menar att det främjar svenskt musikskapande när ättighetsinnehavarna nu kan få ersättning för att de visas på Youtube.

–Det är också en stor framgång för våra användare, säger Gudrun Schweppe som är Youtubes publiceringschef för musik i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer