Tonsättaren Maurice Karkoff är död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske tonsättaren Maurice Karkoff är död, 85 år gammal. Karkoff räknas som en av de stora svenska tonsättarna och har bland mycket annat skrivit musik åt Tomas Tranströmer.

Maurice Karkoff föddes 1927 och har studerat för bland andra Karl-Birger Blomdahl och Lars-Erik Larsson. Han skrev symfonier, kammarmusik och tonsatte dikter.

Bland de utmärkelser som den mångfaldigt prisade Karkoff har fått finns Sveriges Radios Symfoniorkesters pris 1962, Stockholms stads hederspris 1976 och Stora Christ Johnson-priset 2006. Han är ledamot av Kungliga musikaliska akademien sedan 1977.

Utöver sina många symfonier har Karkoff också skrivit musik för poesi. Ett av de mer uppmärksammade verken i den kategorin är den musik han skrev till poeten Tomas Tranströmer, för bara en hand på pianot. Karkoff skrev verket när han fick reda på att Tranströmer drabbats av en stroke:

– Jag blev fruktansvärt ledsen, så jag komponerade genast ett stycke för vänster hand åt honom, har Maurice Karkoff tidigare berättat för Kulturnyheterna

Maurice Karkoff blev 85 år gammal.

Missa inte Kulturnyheternas intervju med Maurice Karkoff från 2011, som du ser här ovanför. Reporter i inslaget är Sindra Grahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer