Uje Brandelius är årets Evert Taube-stipendiat. Foto: TT/Carl Bredberg

Uje Brandelius får Taubestipendium

Uppdaterad
Publicerad

Uje Brandelius får i rekordhög konkurrens 2017 års Evert Taube-stipendium. ”Precis som Evert Taube skriver han sånger som blandar fantasifull lyrik och vardaglig prosa” skriver SKAP i sin motivering.

Uje Brandelius är mest känd som frontfigur i indiepopbandet Doktor Kosmos. Under 2015 släppte han sin första soloskiva Spring, Uje, spring och satte upp en uppmärksammad scenföreställning med samma namn.

Delas ut till musikskapare i Evert Taubes anda

Stipendiet delas ut av Sveriges kompositörer och textförfattare till en musikskapare som ”verkar i Evert Taubes anda”. Bland senare års pristagare återfinns Cajsa Stina Åkeström, Stefan Sundström och Håkan Hellström.

– Jag är oerhört glad att juryn tyckte att jag skulle ha priset, det känns också som ett litet erkännande av oss textförfattare som använder humor i våra texter. Nu hoppas jag på Nobelpriset nästa år, säger Uje Brandelius i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.