Regnbågshyllning stoppades i Kiev – var ”homopropaganda”

Uppdaterad
Publicerad

En av Kievs stadsymboler skulle förvandlas till en symbol för mångfald inför Eurovision-evenemanget, men projektet stoppades av nationalister som kallade det för homopropaganda. Och att leva som öppet homosexuell i Ukraina är svårt, enligt SVT:s Elin Jönsson, på plats i Kiev.

Inför ESC-evenemanget i Kiev beslutades att en av stadens mest välkända byggnadsverk – en båge som symboliserat vänskapen mellan Ukraina och Ryssland – skulle få regnbågens färger.

Men projektet kunde inte fullföljas då arbetarna vid bågen hotades, berättar Zorijan Kis, en av Ukrainas gayaktivister, för SVT.

ESC 2017

– Efter två dagars arbete kom en liten grupp högerextremister hit och sa till arbetarna att sluta. De hotade med våld och de protesterade mot de de ansåg vara homopropganda. Men ibland är en regnbåge bara en regnbåge.

”Önskar att fler var öppna”

Zorijan Kis är en av Ukrainas få öppet homosexuella. Han arrangerar Kievs årliga gayparad, och önskar att fler vågade vara öppna med sin homosexualitet.

–  Mina vänner skämtar med mig och kallar min partner och mig för Ukrainas proffsböfgar. Vi är öppna med vår homosexualitet, så när någon vill tala med en homosexuell vänder de sig till oss, berättar han.

Men att leva som öppet homosexuell i Ukraina är svårt, enligt Arsen, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Det är svårt att vara öppet homosexuell i Ukraina. Man kan förlora sitt jobb. Folk är rädda att förlora sina vänner, förstöra relationen till sina anhöriga och för att bli utsatta för våld.

”Rättigheter en regeringsfråga”

Bara dagarna innan Eurovision-evenemanget startade misshandlades två homosexuella svårt i Ukraina – varav en var en kvinnlig tjänsteman från landets socialdepartement.

Och enligt Tanja Cooper från organisationen Human Rights Watch är homosexuellas rättigheter en fråga för den ukrainska regeringen.

– Istället för att stödja och föra fram en slogan som något som myndigheterna och regeringen står bakom, borde regeringen ta tag i saken och visa ett genuint engagemang för att värna mänskliga rättigheter och förbättra levnadsvillkoren för utsatta grupper.

”Arbetet måste fortsätta”

Konstinstallationen vid bågen avstannade innan Eurovision drog igång, men arbetet för homosexuellas rättigheter i landet måste fortsätta, enligt Zoran Kijs.

– Man skämtar i Kiev om att när bågen är klar kommer en magisk explosion göra alla homosexuella. Härligt, eller hur?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet