De nominerade inför årets Grammisgala. Foto: TT Bild.

Vad betyder en Grammis?

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det dags för årets Grammisgala och 19 olika priser ska delas ut. Förra året skördade bolaget RMH:s artister Silvana Imam och Erik Lundin stora framgångar vid galan. Kulturnyheterna träffade RMH:s kreativa chef Babak Azarmi för att fråga om priset verkligen betyder något? Och svaret är ja, det har lett till fler spelningar och bättre betalt.

– Vad det har gjort för våra artister är att det höjer deras värde, deras varumärke. Silvana gjorde tre turnéer förra året. Hon fick ju det absoluta priset, årets artist, och det betyder någonting utåt sätt. Det blir fler intervjuer och man får synas lite mer, men jag tror inte att det leder till att du får en större lyssnarskara, säger Babak Azarmi.  

Enligt Babak Azarmi har Grammisarna öppnat upp flera dörrar för deras artister. Framförallt tror han att priserna spelar roll för branschfolk, till exempel konsertarrangörer, och för journalister. Samtidigt är han noggrann med att påpeka att det inte finns något belägg för att antalet lyssnare har blivit fler.

– Folk styr själva vad de vill lyssna på. De har alla plattformar och all musik framför sig och vet att gillar jag just den här artisten så håller jag mig till den, det finns ingen Grammis som kan ändra på det.  

Grammis ett kvitto på kvalitet

Årets Grammis leds av Magnus Carlson och Maxida Märak. Sammanlagt ska 19 priser delas ut och bland de som har fått flertalet nomineringar finns Frida Hyvönen, Laleh och Kent. 

Nominerade till det prestigefyllda priset årets artist är Yung Lean, Zara Larsson, Kent, Tove Lo och Freddie Wadling.

Läs också: Kents sista Grammisgala – här är alla nominerade

Tina Mehrafzoon, programledare hos Musikguiden i SR P3, berättar att de följer Grammis, precis som alla andra större musikpriser. Men påpekar samtidigt att galan inte påverkar deras spellistor särskilt mycket.

– Galan sammanfattar ju musikåret som har gått. Det här är låtar som vi redan har spelat och artister som vi redan har bevakat. Det är så klart om någon gör en skräll, då spelar vi en låt eftersom vi också gör en intervju med den personen. Men det är inte en viktig faktor som avgör vad vi spelar för musik, säger Tina Mehrafzoon.   

Tina Mehrafzoon menar ändå att det finns en tyngd i att vinna en Grammis, särskilt eftersom hon anser att svensk musik håller så pass hög höjd.

– Det är ju lite pondus att komma med Grammis-kvittot. Det är ett kvitto på att det är kvalité, tack och lov för att vi har så himla bra popkultur här i Sverige. Vi har artister som är så otroligt duktiga.

15 år utan Grammisar

Grammis, som brukar kallas Sveriges äldsta musikpris, har delats ut sedan 1969. Det året prisades artister som Monica Zetterlund, Jan Johansson och Cornelis Vreeswijk. Efter 1972 års utdelningar tog däremot galan en längre paus, fram till 1988.

En bidragande orsak till det var branschens totala besvikelse över att den hemliga anti-gruppen Philemon Arthur & the Dung vann priset för årets grupproduktion. När det var dags att utse 1987 års bästa musikinsatser så hade dock ilskan lagt sig, eventuella problem var lösta och galan gjorde comeback. Det året dominerade bland andra Orup, Eva Dahlgren, Eldkvarn och Peter Lemarc. Även Cornelis Vreeswijk, som avled i slutet av 1987, vann en Grammis 1988. 

Nya chanser för RMH

Förra året vann bolaget RMH:s artister sammanlagt fyra Grammisar, bland annat för årets artist, årets producent och årets hiphop. I år har bolagets artister också vinstchanser, till exempel har de två nomineringar i kategorin årets album, Silvan Imam och Cherrie.

– Vi har släppt två kompromisslösa album som har skapat egna genrerar på något sätt. Så den kategorin tycker jag är intressant, säger Babak Azarmi.

Ska du gå på Grammis-galan?

– Nej, det ska jag inte.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammisgalan 2017

Mer i ämnet