Jocke Berg, Sami Sirviö, Markus Mustonen och Martin Sköld i Kent. Foto: TT/Britta Pedersen

Vänsterpartiet norpar låttext från Kent

Uppdaterad
Publicerad

I en av sina valkampanjer använder partiet textrader från välkända artister som Kent och Beyoncé. Något som inte är tillåtet utan upphovsmannens tillstånd.

Aftonbladet rapporterar att Vänsterpartiet slutspurtar inför valet genom att norpa från bland andra bandet Kent.

Det är i en av sina valkampanjer som synts på sociala medier som partiet använt tre rader ur låten ”Belle epoque”. Detta utan att ha fått tillstånd från låtskrivaren Jocke Berg, vars namn inte heller nämns i kampanjbilden.

”Det är absolut inte tillåtet”

Aftonbladet har varit i kontakt med Vänsterpartiets kommunikationschef, Marie Antman, som säger att partiet lutat sig mot citaträtten och därför trott att de agerat korrekt.

Men enligt Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, går det inte att applicera citaträtten på det här fallet.

– Det är absolut inte tillåtet, säger hon till tidningen och förklarar att man inte får citera något som är ”identifierbart”, det vill säga något som direkt kan kännas igen som till exempel en Kent-låt.

Beyoncé, Beatles och Dolly Parton inblandade

Vänsterpartiets Marie Antman meddelar att man nu kontaktat Jocke Berg för att ”rätta till” det som hänt.

Utöver Kent och Jocke Bergs låt har partiet använt sig av textrader från låtar av Beyoncé, Beatles, Fred Åkerström och Dolly Parton.

Förlaget Sony/Atv företräder upphovsmännen till alla de låtar som partiet använt i sina kampanjbilder. I ett mejl till Aftonbladet ger förlagets chef, Patrik Svantelius, sin bild av det olovliga textlånandet:

”Vänsterpartiet har inte kontaktat vare sig oss eller upphovsmännen angående den här användningen av deras texter. Det borde de givetvis ha gjort. Vi kommer att kontakta Vänsterpartiet snarast. Jag kan tyvärr inte gå in på vilka krav vi kommer att ställa på Vänsterpartiet”.

Marie Antman meddelar senare att alla bilder tagits bort och att det inte finns några planer på att publicera dem igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer