Den senegalesiske sångaren Youssou N'Dour. Foto: AFP / Scanpix

Youssou N'Dour får Polarpriset

Uppdaterad
Publicerad

Den senegalesiske sångaren Youssou N'Dour och den finska kompositören Kaija Saariaho får årets Polarpris.

En världsberömd senegalesisk berättare och en nyskapande finsk kompositör. Där har ni årets Polarpristagare, som tillkännagavs på en presskonferens i Stockholms stadshus på morgonen.

Senegalesen Youssou N'Dour, som är en av Afrikas mest berömda musiker i modern tid, har sina rötter i den västafrikanska griot-traditionen och har länge spelat med bandet Étoile de Dakar. För en bredare publik är han kanske mest känd för hitlåten ”7 Seconds”, som han gav ut med Neneh Cherry 1994.

Polarpriset

”Banbrytande och politisk”

I sin motivering pekar juryn på Youssou N'Dour som en musiker vars berättande kan spegla hela världen:

”Med sitt exceptionellt svängigaband Étoile de Dakar (Dakars stjärna) och sina musikaliskt banbrytande och politiska soloalbum har Youssou N’Dour verkat för att minska motsättningar mellan sin egen religion, islam, och andra religioner. Hans röst rymmer en hel kontinents historia och framtid, blod och kärlek, drömmar och kraft.”

– Jag är väldigt stolt över att ha fått priset. Jag ser fram emot ceremonin i augusti. Tack väldigt mycket alla i Sverige, och vi ses i Stockholm, sade N'Dour i en intervju med Polarpriset när han fick veta att han fått priset.

Kaija Saariaho överlycklig

Årets andra Polarpris går till den finska kompositören Kaija Saariaho, en nytänkande och experimentell kompositör som skrivit allt från kammarmusik till opera.

”Kaija Saariaho är en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade”, skriver juryn i sin motivering.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag tilldelats priset, och samtidigt stolt. Så fantastiska musiker har fått det här priset före mig, säger Kaija Saariaho i en förinspelad intervju på presskonferensen.

Musikforskaren Pirkko Moisala, som skrivit en bok om Kaija Saariaho, tror att många i Finland redan är stolta över tonsättarens framgångar. Polarpriset lär dock bli kronan på verket.

– Hon är en person som arbetar väldigt hårt. Den luft hon andas är musik. Hon har ett så starkt behov av att skriva musik, säger hon till SVT:s reporter på plats.

”Överraskande”

Musikpriset, som delas ut av den svenska Polarprisjuryn, beskrivs ofta som ett försök att skapa en musikens motsvarighet till Nobelpriset. Prissumman på en miljon kronor har genom åren gått till bland annat Elton John, Björk, Patti Smith och Paul Simon.

– Polarpriset har en ambition att vara som Nobelpriset i musik. Det är kanske det största musikpriset i världen, så visst är det stort. Samtidigt visste Björk alls vad det var när hon fick priset, säger Kulturnyheternas musikreporter Ditte Hammar i SVT:s livesändning från pressträffen.

Ditte Hammar är positivt överraskad av juryns val.

– Det är väldigt överraskande. Juryn har brutit lite med sin gamla tradition, säger hon. Kaija Saariaho brukar ofta nämnas som en som arbetar med elektronisk musik, medan Youssou N’Dour hämtar mer från traditionerna. Det är två världar som möts, säger Ditte Hammar.

Loreen: ”Han är fantastisk”

Även Eurovisionvinnaren Loreen passar på att hylla Youssou N'Dour.

– Han är fantastisk! Han har en spännande röst, väldigt speciell, säger hon i morgonens Gomorron Sverige.

SVT sände live från tillkännagivandet. Klicka här för att se hela sändningen! (Spola tillbaka först.)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset

Mer i ämnet