Musikal om fasor i Nordkoreas Gulag

Uppdaterad
Publicerad

En och en smörjer fångarna sina ansikten med blodet från en kamrat som just har skjutits för att ha försökt rymma från Nordkoreas gulag. Scenen ingår i en musikal som har premiär i Seoul denna vecka. Den är regisserad och koreograferad av nordkoreaner som själva har varit fångar men tagit sig ut från koncentrationslägren.

– Måla ert ansikte med blod från den döde där. Glöm aldrig att flykt betyder döden, sjunger en fängelsevakt som viftar med pistolen han just har skjutit fången med.

Musikalen Historien om Yoduk ger utomstående en sällsynt inblick i Nordkoreas lägervärld, där svälten är en ständig plåga, där hungriga barn jagar råttor och där vakter våldtar och torterar.

Gulag enligt FN

Regimen i Pyongyang förnekar att sådana läger existerar. Men FN hävdar att Nordkorea har ett system likt det gamla sovjetiska gulag. Enligt amerikanska UD hålls omkring 200.000 politiska fångar i minst tio läger runtom i Nordkorea.

Lägret Yoduk ligger nordost om Pyongyang. Där satt en gång musikalens 69-årige koreograf Kim Yong-Sun, tidigare dansare i Nordkoreas armé. Historien om Yoduk är en tillbakablick på flera år av mitt liv, fyllt av plågans tårar, berättar Kim.

Musikalens författare och regissör är 37-årige Jung Sung-San. Han sattes i ett annat läger i Sariwon 1994 för att ha lyssnat på sydkoreansk radio. Han satt där i två månader, tills han lyckades fly till Sydkorea 1995.

Fadern avrättades

Sex år efter hans ”förräderi”, det vill säga avhopp, avrättades hans far för sonens brott.

Om musikalen blir en framgång i Seoul tänker han sätta upp den utomlands, först i Japan, sedan kanske i USA.

Regeringen i Seoul vill ha försoning med Pyongyang och ogillar därför musikalen. Det har förekommit påtryckningar, men de har inte varit allvarliga, säger Jung.

Men han medger att det var svårt att hitta sponsorer till projektet. Han har erbjudit en av sina njurar som säkerhet för ett lån.

På genrepet möttes pjäsen av hyllningar.

– Det här är en epokgörande uppvisning av mänskligt lidande genom konst, recenserade parlamentsledamoten Park Jin.

TT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.