Dirigenten Valerij Gergijev har nära band till den ryska regimen, enligt Kungliga Musikaliska Akademien. På bilden från 2016 tar Gergijev (till höger) emot en medalj från president Vladimir Putin. Foto: Ivan Sekretarev/TT

Musikaliska Akademien utesluter rysk dirigent

Uppdaterad
Publicerad

Ryske dirigenten Valerij Gergijev utesluts ur Kungliga Musikaliska Akademien eftersom han inte tagit ställning mot Rysslands invasion av Ukraina.

Beslutet fattades vid en sammankomst i måndags där de närvarande ledamöterna var eniga om att utesluta honom.

”Han utesluts på grundval av sin ovilja att ta ställning mot Rysslands invasion av Ukraina. Ett ställningstagande som akademien har avkrävt av honom i beaktande av hans väldokumenterade nära relation till president Vladimir Putin”, skriver akademien i ett pressmeddelande.

Akademien skriver vidare att det är ”mycket allvarligt” att Gergijev inte tar ställning mot invasionen givet att han är en person med ”internationell lyskraft, inflytande och status”.

Även sparkad från Münchens filharmoniker

Dirigenten gavs möjlighet att yttra sig i samband med omröstningen om att utesluta honom, men valde att inte kommentera, enligt akademien.

”Akademien ska inte associeras med en person som så otvetydigt stödjer en regim som hotar med kärnvapenkrig. Vi tänker inte välja samma strategi som Valerij Gergijev, nämligen tystnad”, säger Fredrik Wetterqvist, akademiens ständige sekreterare, i pressmeddelandet.

Gergijev har varit utländsk ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2011. Utländska ledamöter har inte rösträtt.

I mars fick Valerij Gergijev sparken från Münchens filharmoniska orkester eftersom han inte tagit ställning mot invasionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.