Musikaliska akademien vill rädda försvarsmusiken

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga musikaliska akademien vädjar till regeringen att göra ett undantag i besparingarna när det gäller försvarsmusiken.

Kungliga musikaliska akademien vill att hela försvarsmusiken måste ses över i en parlamentarisk utredning. Det skriver akademien i ett brev till regeringen.

Anledningen är att Försvarsmaktens besparingar innefattar försvarsmusiken. SVT har tidigare berättat om att Marinens musikkår i Karlskrona hotas av nerläggning.

Men Kungliga musikaliska akademien menar att om en del av försvarsmusikerna försvinner sjunker också verksamhetens kvalitet och rekryteringen blir svårare.

– Förutom sina viktiga statsceremoniella och övriga militära uppdrag i Sverige och i utlandet, spelar Försvarsmusiken en stor roll i det civila kulturlivet genom konserter, turnéer och genom att levandegöra och utveckla det nationella musikaliska kulturarvet skriver Akademiens ständige sekreterare Tomas Löndahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.