Den tyska kompositören Nils Frahm. Foto: Balazs Mohai/TT

Stjärnkompositören Nils Frahm släpper ny konsertfilm – mitt under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska kompositören Nils Frahm har hyllats för sina lekfulla övergångar mellan det klassiska pianot och elektroniska ljudlandskap. Som konsertmusiker är han känd för sin okonventionella spelteknik och hypnotiska livekonserter. I väntan på att få spela för publik har Nils Frahm släppt konsertfilmen Tripping with Nils Frahm. 

Nils Frahm har nog alltid värjt sig mot att göra videor, det har inte framstått som så viktigt, berättar han för Kulturnyheterna.

– Musiken ska hellre stå för sig själv. Men jag vet ju också att konserterna med tiden har fått en helt egen historia. Människor uppfattar mig som en person som man ser, som spelar live. Antagligen förändras musiken när man ser mig framföra den, säger Nils Frahm.

Ville inte göra ”covid-platta”

Filmad av Benoit Toulemonde visar Nils Frahm på nära håll vad som gör honom unik som artist. Hur han lekfullt och obehindrat jonglerar mellan flygeln, moogsynthen och trummaskinen. Mot slutet av konserten har klassisk minimalism diskret övergått till hypnotiska technorytmer och delar av den sittande publiken står och dansar. När konserthallar och klubbar står tomma för förstås konsertfilmen en helt ny laddning.

– Jag ville inte göra en ”covid-platta”. Det blir ingen rolig påminnelse, och jag vill inte göra ett konstverk över covid. Jag ville göra en film som står på egna ben. Men visst kommer det lägligt nu när det inte kan bli nån konsert. The show must go on, säger Nils Frahm.

Konsertfilmen är inspelad under livespelningar i konserthallen Funkhaus Berlin 2018, som en del av en världsturné. Den visas på strömmningstjänsten MUBI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.