Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kompositören James B. Wilson har gjort klassisk musik av ögonblicket när den antirasistiska aktivisten Patrick Hutchinson räddar en motdemonstrant. Foto: Reuters

Brittisk orkester spelar verk inspirerat av Black lives matter-aktivist

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska, antirasistiska aktivisten Patrick Hutchinson blev en ikon när han bar en motdemonstrant i säkerhet vid en sammandrabbning mellan Black lives matter-demonstranter och motdemonstranter. Nu har händelsen tolkats i ett klassiskt musikverk.

Det numer historiska ögonblicket fångades av Reuters-fotografen Dylan Martinez och har inspirerat kompositören James B. Wilson att skapa det klassiska musikstycket Remnants (Lämningar) som också innehåller spoken word av poeten Yomi Sode. Verket framfördes för publik för första gången under måndagen av The Chineke! orchestra.

Patrick Hutchinson var plats i publiken på konserthuset Royal Festival Hall i London för att ta del av verket. Han tycker att musiken och poesin speglar händelserna vid protesterna väldigt väl.

– Om man var där i folkmassan den dagen så var det en uppjagad och förvirrad stämning. Det var en blandning av kärlek och hat för en del försökte skydda honom medan andra ville honom illa, säger han och fortsätter:

– Och det återspeglas där i konserthuset. Jag kunde verkligen känna det.

”Svarta kompositörer bortglömda”

The Chineke! orchestra är en etniskt blandad grupp av musiker och deras mål är att främja mångfalden inom den klassiska musikgenren.

– Svarta kompositörer inom det vi kallar klassisk musik är verkligen bortglömda. Men jag tror att det finns stor vilja i branschen att rätta till det och att välkoma alla in i den klassiska musikens värld, säger kompositören bakom verket Remnants, James B. Wilson.

Verket kommer att streamas via the South Bank Center i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer