Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Annika Norlin berätta om författardebuten: ”Det man vill säga ska vara så intressant att man ska kunna använda enkla ord”. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Musikern Annika Norlin debuterar med novellsamling

Uppdaterad
Publicerad
Den flerfaldigt prisbelönade musikern och journalisten Annika Norlin, känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!, tar nu steget och blir skönlitterär författare.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få till det, säger hon.

”Ska du inte skriva en bok?”.

Den frågan fick Annika Norlin för ungefär tio år sedan i litteraturprogrammet Babel. Nu är boken här. Hon debuterar med novellsamlingen Jag ser allt du gör, som ges ut av Weyler förlag.

– För mig finns det en tvådelad lycka, dels att jag älskar boken, men sedan också att jag aldrig trodde att jag skulle få till det. Så bara det är en lycka i sig, säger Annika Norlin.

Skriver om turnéliv

Annika Norlin som är mest känd som artist, släppte sitt debutalbum 2005 under namnet Hello Saferide, och har sedan dess kommit att bli drottningen av svensk poplyrik. Hon har prisats flera gånger, både som artist och för sitt textförfattande, bland annat med grammisar och Evert Taube-stipendiet. Förra året tilldelades hon också Sveriges Radios novellpris för radionovellen ”Mattan”.

En av novellerna i den nya boken handlar om ett punkband på vägarna.

– Den handlar inte om något av mina band, men däremot har jag försökt fånga något slags känsla av hur det känns att vara på turné. Eftersom det kan vara ganska slitigt att turnera brukar jag tänka på om jag ska sluta göra det. Jag kan tänka mig att sluta stå på scen, men kan inte tänka mig att sluta repa eller åka runt i buss eller tåg med folk, säger Annika Norlin.

Besatt av skogen

Berättelserna utspelar sig på olika platser i norra Sverige, såsom Umeå där Annika Norlin själv är bosatt. Ett annat återkommande tema i novellsamlingen är skogen.

– Jag har varit helt ointresserad av skogen i hela mitt liv trots att jag kommer från Jämtland. Helt plötsligt blev jag besatt av att vara i skogen – jag ville vara där varje dag. Man får en tydlig känsla av att alla saker är lika mycket värda, säger Annika Norlin och fortsätter:

– Skogen bryr sig inte om att man är människa. En fågel eller ett träd eller en insekt eller ett grässtrå är lika mycket värda. Man själv är bara ett verb, man är inte ett adjektiv, utan bara existerar.

Se en längre intervju i Babel, söndag 15 mars i SVT2 kl 20.00 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer