Radioprofilen Kodjo Akolor, rapparen Petter och artisten Linnea Henriksson programledde Musikhjälpen 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Musikhjälpen triggar viljan att hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Många känner sig manade att hjälpa sina medmänniskor. Men hur gör man? Inom kulturvärlden har Musikhjälpen hittat ett framgångsrikt koncept.

Musikhjälpen som sänds i P3 – och delvis på SVT – varje år strax före jul är en av de största välgörenhetsinsatserna i Sverige. Tre programledare stängs in i en glasbur på ett torg i en mellanstor stad, där de sedan maratonsänder radio under några dygn. De gästas dessutom av aktuella artister och kulturpersonligheter – och helt klart den insamling som engagerar flest unga.

– Vi förenar ungas passion för musik med deras engagemang för att hjälpa andra människor världen över. Många insamlingsgalor som sker under en enda kväll riktar sig inte till så unga personer som vi gör, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig på Musikhjälpen.

En stor del av pengarna kommer in via programmets sajt, där man kan betala för att få höra sin önskelåt på radio. Förra året blev det 90.000 önskningar.

– Vi har byggt en community kring Musikhjälpen och jobbar digitalt. Det blir så tydligt för lyssnarna att de kan skänka något och sen koppla det till musiken som de får spelad.

Vill öka kunskap

Men Musikhjälpens idé är också att öka kunskapen kring det tema som väljs varje år. Tanken är att unga ska få upp ögonen för någon av de humanitära kriser som pågår i det tysta, till exempel handel med barn, rätten till säkra graviditeter, sjukdomar som malaria och hiv. Redan på hösten före sändningen släpps undervisningsmaterial kring temat.

– Vi ser hur engagemanget har växt otroligt genom åren. Lärare mailar och vill använda det i sin undervisning. Vi får mail från elever som ska ha en marknad på sin skola och undrar om de kan börja samla pengar redan innan själva programmet. Det händer i ett allt tidigare skede, säger Julia Blomberg.

Rekordmånga engagerar sig

Förra året engagerade sig 235.000 personer totalt via sajten, låtönskningarna inräknade. En del skänkte dock inga pengar, utan var bara med och spred information om temat.

Första gången Musikhjälpen sändes, 2008, samlades det in 3 miljoner kronor till människor på flykt. Sedan har summan stigit stadigt till rekordet på 34 miljoner kronor förra året. Då handlade det om kampen mot hiv.

– Det som jag tycker är bäst är när någon har engagerat sig i en fråga som kanske egentligen inte berör dem. När vi berättar om att det bara finns två toaletter i ett slumområde i Sydafrika, så tar sig folk tid att komma förbi oss på torget, eller ordnar ett disco för att samla in pengar. Att man stannar upp och lyfter blicken, i dagens snabba samhälle, känns ju stort.

Kändisarna lockar

Att artisteliten flockas kring Musikhjälpen är också en framgångsfaktor. Under åren har till exempel Jason Diakité, Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Petter varit programledare. De har gästats av allt från Lilla Namo, Robyn och Laleh till Carola och Plura.

– Vi försöker hela tiden komma ifrån det ytliga, men sen är det ju också fest och glamour, säger Julia Blomberg.

I år kommer Musikhjälpen till Linköping. Temat avslöjas i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.