Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musikkritikernas hyllning till Tina Turner: ”Hennes röst kommer aldrig tystna” Foto: SVT

Musikkritikern: ”Revolutionerade som kvinnlig svart artist”

Uppdaterad
Publicerad

Drottningen av rock'n'roll, Tina Turner har gått bort vid 83 års ålder. En artist som på ett historiskt plan banade väg för svarta kvinnors plats på de stora scenerna, menar musikkritikern Per Sinding-Larsen.

– Hennes arv är runt omkring oss, se på Beyonce och Rihanna eller på Janet Jackson, säger han.

Hon blev berömd i slutet av 1960-talet som sångerska i bandet Ike & Turner Revue innan hon bröt sig loss som soloartist.

– Hon fick sin största framgång när hon hade fyllt 40. Efter det stormiga äktenskapet med hennes man Ike Turner som misshandlade henne psykiskt och fysiskt laddade hon om och nådde sina största framgångar, säger Per Sinding-Larsen.

Turner var känd för sin energifyllda närvaro på scenen, något som blev startskottet för en historisk förändring för kvinnliga artiser, menar musikkritikern.

– Hon fullständigt förändrade bilden av vad en svart sångerska kunde göra på en scen. Tidigare var man kanske lite mer snäll och vän medan Tina Turner kom som ett åskmoln och visade vad livet kan bjuda på, mer komplext, säger Sinding-Larsen.

”Sjunger som om det vore på liv och död”

Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva minns en artist med ett svårt liv som alltid kom ut starkare på andra sidan.

– Låtar som ”The best” och ”What's love got to do with it” gör att man stannar upp och höjer volymen. Inte bara för att de är bra och för att hon sjunger dem som om det vore på liv och död, utan också för att de symboliserar en slags urkraft som man själv önskar att man hade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.