Hör generaldirektören Magnus Larsson om den sovande talboksinläsaren. Foto: Ulf Sandlund/ SVT

Myndighetschefen om den sovande inläsaren: ”Är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Sovande inläsare och störande ljud. Myndigheten för tillgängliga medier får kritik för undermålig kvalitet i flera talböcker.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger generaldirektören Magnus Larsson.

Störande ljud, telefoner som ringer, kapitel som saknas och en bok där inläsaren somnar mitt i inspelningen.

Frilansjournalisten Finn Hellman har samlat ihop exempel på böcker med dålig kvalitet, något Kulturnyheterna tidigare rapporterat om.

Talböcker framställs med statligt stöd av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och är enligt lag tillgängliga för barn och vuxna med perceptions- eller lässvårigheter.

”Tas på stort allvar”

Myndighetens generaldirektör Magnus Larsson  beklagar felen.

– Det ska inte få förekomma och något vi förstås tar på stort allvar. Samtliga fall har reklamerats hos leverantören.

Hur kan det vara möjligt att en inläsare somnar mitt i inspelningen?

- Det är en fråga som är bra och omöjlig för mig att svara på. Där har det brustit i rutinerna. Vi tar en dialog med leverantören och samtliga andra leverantörer om den här typen av fel.

Kommer granska avtalen

Magnus Larsson säger att korrekturläsningen ligger hos leverantörerna själva men att myndigheten gör stickprovskontroller för att upptäcka fel i böckerna.

Kommer ni fortsätta beställa inläsningar av de här leverantörerna?

– Vi har avtal med de här underleverantörerna. Vi kommer titta ingående på dessa avtal för att se vad som beställts och vilka villkor som finns. Efter genomläsning och diskussion med leverantörerna kommer vi sedan besluta om nästa steg.

Ska ta kontakt med läsarna

MTM uppmärksammades på brister i talböckerna redan 2019. Då rapporterade Synskadades riksförbund om hur en inläsare lagt in egna kritiska kommentarer i en bok av psykiatikern och författaren David Eberhard.

– Då tog vi tag i alla våra rutiner och riktlinjer och gjorde ganska så betydande förändringar. Det finns fortsatta fel men jag tror att de minskat i omfattning. Vi behöver ta kontakt med våra läsare och göra mer djupgående undersökningar kring kvalitén, säger Magnus Larsson.

”Borde inte ha betalt”

Håkan Thomsson, ordförande i Synskadades riksförbund, säger att han blev förtvivlad när han hörde den sovande inläsaren. Han har nu bokat ett möte med MTM för att diskutera kvalitén på talböckerna.

– MTM måste ta tag i det här. En leverantör som släppt igenom ett sånt här fel borde inte ha betalt för sin bok. Tidigare fanns det ett system med neutrala korrläsare och det tror jag var ett bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.