David Eberhards bok kommenterades av ljudboksinläsaren. Foto: TT

David Eberhards talbok lästes in med kritiska kommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Boken Det stora könsexperimentet från 2018 lästes in i talboksform av myndigheten MTM (myndigheten för tillgängliga medier). Inläsaren lade till egna kommentarer till innehållet och nu har talboken stoppats, rapporterar Dagens Nyheter.

För ett par dagar sedan skrev David Eberhard, författare till boken Det stora könsexperimentet, på Twitter att han fått reda på att hans bok förvanskats och fanns tillgänglig på talboksbiblioteket Legimus.

”Har just fått reda på att inläsaren av versionen för synskadade av min bok Det stora könsexperimentet som görs av statliga Legimus mitt i boken gör egna kommentarer”, skrev han.

Myndigheten för tillgängliga medier har sedan dess dragit in den inlästa versionen och beställt en ny.

”Att använda kommentarer på det sätt som skett är inte tillåtet och i strid med de riktlinjer för inläsning som MTM har tagit fram och som våra upphandlade underleverantörer har åtagit sig att följa”, skriver MTM i ett uttalande.

”Blir provocerad”

Inläsaren säger till DN att han själv gett ut en bok om postmodernism och studerat ämnet.

– Jag blir provocerad ibland av lättsamma vulgärtolkningar av det ämnet. Men det var helt fel av mig att läsa in dessa kommentarer, säger han till tidningen.

I Det stora könsexperimentet uttrycker David Eberhard kritik mot uppfattningen att kön är en social konstruktion och skriver att jämställdhet aldrig kan uppnås ”genom att låtsas att vi är likadana”.

Eberhard är psykiatriker och debattör och har tidigare bland annat skrivit böckerna I trygghetsnarkomanernas land och Hur barnen tog makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.