Kim Wall. Foto: SVT

Danskt bokförlag drar tillbaka ljudböcker om Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Det danska förlaget Saxo drar tillbaka en serie ljudböcker om mordet på den svenska journalisten Kim Wall efter massiv kritik, rapporterar Danmarks Radio.

Den första delen i serien ”Ubåtsmysteriet” släpptes i går, men har nu dragits tillbaka. Ytterligare tre delar var redan färdigskrivna och skulle ha getts ut under de närmaste veckorna.

Bokserien har fått massiv kritik på sociala medier då många menar att bokförlaget velat tjäna pengar, istället för att ta hänsyn till Kim Walls familj skriver Danmarks Radio.

Författaren Thomas Djursing, har tidigare skrivit en biografi om ubåtsägaren Peter Madsen, som sitter häktad misstänkt för mordet.

Rätt med bokformat

Jørgen Balle Olesen, förlagets grundare menar dock att det är rätt att berätta historien om ubåtsfallet i bokformat. 

– Vi ville kunna presentera en berättelse som är mer nyanserad och mångfacetterad än det man läser i tidningarna, säger han till Danmarks Radio. 

Han fortsätter med att förklara att de varit naiva när det kommer till utgivningen och att han förstår kritiken. 

– Vi lägger oss platta, det är inte rätt tillfälle att ge ut serien. 

Mord som underhållning

På förlagets facebooksida är det många som kritiserar tidpunkten för utgivningen av serien. 

Förlaget anklagas för att sakna ”moralisk kompass” och för att de försöker sälja ett mord på en journalist som underhållning, innan det ens har hunnit komma någon dom. 

Avvakta rättegången

Saxo.com vill nu avvakta rättegången och en kommande dom för att sedan avgöra om de ska ge ut bokserien på nytt.  

– Vi tror på formatet, men vi måste erkänna att på grund av att det är ett pågående rättsfall så har vi mött på större motstånd än vi hade väntat oss, säger Jørgen Balle Olesen till Danmarks Radio. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet