Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen/TT

Mynt för miljoner saknas – tidigare anställd frias

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Kungliga Myntkabinettet frias från anklagelserna om grovt häleri. Han stod åtalad för att ha sålt mynt till ett värde av fyra miljoner kronor från museets samlingar.

– Vi är väldigt glada att tingsrätten delar vår bedömning av bevisningen och att min klient frias på alla punkter, säger mannens advokat Ingrid Elovsson.

Mannen stod åtalad i sex fall för grovt häleri men han har hela tiden nekat till brott. Hans advokat Ingrid Elovsson har tidigare sagt att hennes klient har fått mynten det handlar om på legal väg genom arv, köp och byten.

Nu har domstolen sagt sitt och den åtalade mannen frias. Tingsrätten har ogillat en del av åtalet som gäller ett av mynten då de menar att det inte är bevisat att mannen har befattat sig med det specifika myntet.

Brotten kan vara preskriberade

De övriga fem fallen ogillas också eftersom brotten kan vara preskriberade. Åklagaren har inte bevisat att brotten inte är preskriberade. Tingsrätten har alltså inte prövat om de andra fem föremålen som den åtalade mannen sålt är desamma som saknas på Kungliga myntkabinettet.

– Tingsrätten har inte gjort en fullständig bedömning av inlämningarna eftersom åklagaren inte kom över det första hindret: att visa att brotten inte är preskriberade, säger Ingrid Elovsson.

Tingsrätten avslår också Kungliga myntkabinettets skadeståndanspråk med hänsyn till preskriptionstiden.

”Föremålen är nog förlorade tyvärr”

Kammaråklagare Jens Nilsson säger att tingsrättens beslut inte kommer som någon chock. 

– Det är inte bevisat att brottet inte är preskriberat. När mannen säljer föremålen på auktion har ingen betydelse, säger han.  

– Jag har varit medveten om det, men tycker att jag har visat så pass tydligt att han inte talar sanning och att hans preskriptionsinvändning framstår som obefogad. 

Hur ser utsikterna att få tillbaka de försvunna föremålen ut nu?

– De såldes på auktion mellan 2009 och 2013 och har spridits till en massa olika ställen. Vi har inte gett oss in på att försöka begära tillbaka dem. Vi har inte haft möjlighet till det. Det hade varit väldigt tidskrävande. De är nog förlorade tyvärr.

Jens Nilsson säger att han ännu inte har bestämt sig för om han ska överklaga domen eller inte. 

Museichef dömd för stöld tidigare

Det är inte första gången en anställd på Myntkabinettet har varit i en rättslig process. 2017 dömdes en före detta chef till tre års fängelse för grov stöld. Den tidigare museichefen åtalades för att ha stulit och sålt 42 föremål från Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum till en mynthandlare i Stockholm och tingsrätten ansåg det bevisat han stulit 35 av föremålen.

– Jag stal sådant som jag trodde var bra. Värdefulla, eftertraktade. Det hände att jag tog flera saker på samma gång, sade den före detta museichefen i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.